Vandaag zal het Compaen in Zaandam gesloten blijven voor haar leerlingen. Tijdens de voorbereiding op een ‘feestelijke vrijdag’ is er gisteravond iets voorgevallen waardoor het schoolgebouw vandaag niet bruikbaar is voor geplande lessen. Dit schrijft directeur Jessica Antonijsen aan de ouders en verzorgers van de leerlingen van de school. 


Update: ook Bertrand Russell vandaag gesloten ‘door verontrustende signalen’.


Het was de bedoeling dat er op de laatste ‘gewone schooldag’ gezellige activiteiten zouden zijn ‘waarmee leerlingen uit het examenjaar afscheid kunnen nemen van de andere leerlingen en de medewerkers.’ Dit liep anders:

‘Helaas hebben we moeten constateren dat een te grote groep van de leerlingen tijdens deze voorbereidingen hebben laten zien dat zij zich niet aan de gemaakte afspraken kunnen of willen houden.’ 

Wat er precies gebeurd is meldt Antonijsen niet, maar het liep zover uit de hand dat het schoolgebouw niet gebruikt kan worden voor de lessen. De veiligheid zou zelfs in het geding zijn: 

‘Bovendien kunnen we niet garanderen dat de dag morgen op een prettige en veilige manier verloopt.’ 

Verschillende bronnen melden dat het zou gaan om een woordraadspel waarbij per lokaal letters werden verstopt. Daarbij hebben ze stoelen en tafels opgestapeld en vast-getaped en ge-tie-wrapt. Ook zouden er ballonnen in het kantoor van een afdelingsleider zijn gestopt en staat er een mechanische stier in de aula. Hoe en waar de boel ontspoord zou zijn, is ons vooralsnog niet bekend. 

Veel ouders en leerlingen reageren teleurgesteld op het nieuws dat de examenstunt niet door kan gaan.

Els Bohm laat op Facebook de volgende reactie achter:

‘Hier ook een teleurgestelde dochter die net naar beneden komt en zin had in een feestje om afscheid te nemen. Jammer… hun middelbare schooltijd is geëndigd zoals het ook begon door Corona… met niks.’

Ronald Ris laat op Facebook weten dat de directie geen tijd heeft om in gesprek te gaan met de leerlingen vanwege een sollicitant.

‘Beetje dom om een sollicitant in te plannen waarvan je ruim van te voren weet dat er een examenstunt gaat plaatsvinden. De directrice gaf aan dat ze zich niet goed verwoord had in de email die naar de ouders is verstuurd.’

De woordvoerder van de overkoepelende scholengemeenschap OVO Zaanstad benadrukt dat er geen verdere informatie beschikbaar is dan wat al aan de ouders is gecommuniceerd.

Door: Merel Kan en Silva Honig, informatie mail J. Antonijsen