Expo tegen mensenhandel aan Westzijde

De Westzijde ter hoogte van de Bieb (nr. 188) is sinds deze week voorzien van een serie van 16 expositieborden waarin ‘de duistere wereld van mensenhandel’ aan de kaak wordt gesteld.

Vanaf de borden worden voetgangers, fietsers en automobilisten aangestaard door vrouwen (en mannen?) van wie uitsluitend de ogen zijn te zien. De rest van hun gezicht is omwikkeld met kleurige stof.

De grootte van de borden staat in contrast met de uitleg per gezicht die in kleine lettertjes onder elke foto is geplaatst. Het gaat volgens de uitleg op de website van CoMensha om:

“dertig zeer schrijnende verhalen van vrouwen, mannen, jongens en meisjes. Echte verhalen, van echte slachtoffers. Velen van hen zitten nog in de beschermde opvang. Zij willen dat jij het weet! Dat je weet dat mensenhandel in Nederland voorkomt en dat je weet wat voor leed dit veroorzaakt.”

De gemeente heeft in samenwerking met CoMensha en stichting Open Mind deze ‘multimediale’ tentoonstelling ‘Open je ogen’ naar Zaanstad gehaald. Multimediaal betekent dat je via een QR-code naar de website van CoMensha kan surfen. CoMensha zet zich in om “ketenpartners en het publiek bewust(er) te maken dat er mensenhandel is.”

“Mensenhandel is een wereld die niet te bevatten is, die onvoorstelbaar leed veroorzaakt en waarin extreem geweld plaatsvindt. Een wereld van misleiding en uitbuiting, waarin misbruik wordt gemaakt van mensen in een kwetsbare positie en mensen worden gedwongen tot handelingen die zij niet willen.”

De expositie is tot 9 november te bekijken bij de Verkadefabriek (Westzijde 188) in Zaandam. De tentoonstelling is gratis (Westzijde is namelijk vrij toegankelijk) te bezoeken. Om de tentoonstelling mogelijk te maken heeft Zaanstad een bijdrage gedaan van ongeveer € 3.600.

Onder een slideshow met een impressie van de expositie (foto’s De Orkaan).

Onder de tekst op één van de borden (klik voor vergroting).

Door: Piet Bakker

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *