Expositie ‘Drie jaar, drie maanden, drie weken’ geopend

Vanmiddag werd de tentoonstelling ‘Drie jaar, drie maanden, drie weken’ geopend. Dat gebeurde noodgedwongen in een select gezelschap, simpelweg omdat de ruimte van Raaz niet meer dan veertig mensen kan bergen. Het pandje aan de Hogendijk 28/hoek Czaar Peterstraat was voor de oorlog de fietsenwinkel van de familie Pais.

De familie Pais stond bekend om de creatieve reclame-uitingen, leert de website Joods Monument Zaanstreek. Zo gebruikten zij: “HET IS MIS schien de juiste tijd uw fiets op te knappen” (1927) en “KIND ZOEK niet langer, kom even naar Pais’ rijwielhandel” (1929). Dat is andere koek dan de uiting die de NSB op hun ruit plakte: ‘Nederlanders, koopt niet bij Joden’

Erik Schaap van Bureau Discriminatiezaken vertelde de aanwezigen kort over de geschiedenis en de totstandkoming van de tentoonstelling, Merel Kan van Monumenten Spreken leidde een minidocumentaire van deze stichting in over het namenboek met de omgekomen Zaankanters dat in de hal van het stadhuis van ZNSTD ligt.

In alle negen voormalige Zaangemeenten zijn panelen verspreid met hierop informatie over de gebeurtenissen, de mensen en hun lot. De plekken waar je de panelen kan vinden vind je hier.

De orkaan schreef hier eerder een stukje over.

De foto is gemaakt door Sanna Munnikendam 

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *