In een grijs verleden – juli 2015 – schreef De Orkaan over ondernemer Peter Starreveld uit Krommenie. Starreveld was bij een lange reeks faillissementen betrokken: bij Bouwbedrijf De Wit en Wison Metaal Techniek uit Zaandam was hij procuratiehouder. Eerder ging het onder meer om faillisementen van de Staza Bouwgroep, Z&S Bouw, Z&S Wonen en Star Villa Rekrabouw.

En nu valt de naam Starreveld opnieuw. Vandaag – 5 februari – verscheen in NRC een artikel van onderzoeksjournalisten Camil Driessen en Merijn Rengers over de recente avonturen van Starreveld. Deze spelen zich nu af op Bonaire.

“NRC onderzocht zijn verleden en stuitte op een spoor van faillissementen en verbolgen klanten en oud-zakenpartners.”

Op het Caraïbische eiland wordt Starreveld verantwoordelijk voor een groot deel van honderden ‘betaalbare woningen’. Daarvoor is ruim € 17 miljoen door minister Hugo de Jonge uitgetrokken. Op Bonaire is men overigens zeer bevreesd voor ‘malafide investeringen’ wat de keuze voor Starreveld gezien zijn verleden nogal bijzonder maakt.

Motorjacht

NRC gaat terug tot 1991 en ontdekt een lang spoor van faillissementen:

“De Zaankanter ging in 1991 voor het eerst persoonlijk failliet, gevolgd door een faillissement van zijn groentezaak de Vers-specialist in 1996. Zeven jaar later valt het doek voor de StaZa-groep (wat staat voor Starreveld Zaandam) en tien dochterbedrijven. Zo’n 220 mensen komen hierbij op straat te staan. De curator ruziet met Starreveld over een dubieuze aandelendeal en over diens motorjacht Z-Star. Als hij in 2011 het faillissement afsluit, blijft een bedrag van bijna 7 miljoen euro schuld openstaan.”

Hoe krijgt Starreveld het voor elkaar om telkens nieuwe mensen achter zijn plannen te krijgen? NRC: “Starreveld is innemend, enthousiast en kan praten als Brugman, maar komt zijn beloftes meestal niet na.”

Starreveld boert goed met De Wit Chalets (Gerrit Bolkade, Zaandam). Zijn voornaamste opdrachtgevers zijn de vakantie-giganten EuroParcs en TopParken. In de coronajaren verviervoudigt de winst van De Wit Chalets volgens NRC. Ook profiteert het bedrijf van de vraag naar huisvesting voor asielzoekers en zorgwoningen voor ouderen. NRC:

“Negen jaar na het laatste faillissement is Starreveld een man in bonis. In de zomer van 2021 krijgt hij de sleutels van een penthouse op Resort Bonaire – onderdeel van EuroParcs – voor 550.000 dollar (destijds ruim 460.000 euro). Een jaar later wordt hij voor 2,3 miljoen euro de eigenaar van de enorme villa plus binnenzwembad en café-aan-huis in Lunteren van zakenvriend Janus Bergervoet – de oprichter van Top-Parken.”

Resort Bonaire

Op Bonaire loopt intussen niet alles even gesmeerd. Hij belooft 444 woningen te bouwen en op Bonaire “naar Zaans voorbeeld een grote fabriekshal neer te zetten.” Die hal is er niet (en komt er ook niet zonder extra overheidssubsidie zegt Starreveld) en van de beloofde woningen staan er nu 30 “maar nog geen enkele is helemaal klaar.”

Starreveld is ook betrokken als directeur en mede-eigenaar bij het Resort Bonaire waar vermogende Nederlanders voor bedragen vanaf een kleine twee ton euro een appartement kochten, “met als doel forse rendementen uit de verhuur te halen.” Dat rendement laat meestal op zich wachten maar eigenaren moesten wel de jaarlijkse 7.000 dollar aan beheerskosten betalen. Een derde van de ruim honderd appartementen zijn niet verhuurbaar vanwege defecte airco’s en achterstallig onderhoud.

Starreveld schermt op Bonaire met de deal met Hugo de Jonge over de betaalbare woningen. In gespreksnotulen stond dat er “geen beter bewijs [is] voor zijn betrouwbaarheid dan dat de overheid een deal met Peter Starreveld heeft gesloten voor de bouw van 2.500 woningen op Bonaire”. NRC:

“Het is Starreveld ten voeten uit: hij heeft geen deal met de minister, maar een zakelijke relatie met de lokale woningcorporatie FCB – voor een vijfde van dat aantal woningen.”

Starreveld zegt tegen NRC over zijn verleden dat zijn faillissementsgeschiedenis “nu eenmaal de historie is die aan mij hangt.” Niet helemaal historie dus. Het hele stuk is hier te lezen (achter slotje).


UPDATE

Op de website Bonaire.nu werd begin januari 2024 geschreven over de EuroParcs Group die haar belang in Bonaire Resorts heeft overgedragen aan Starreveld (“eigenaar van De Wit Group”). EuroParcs zou zich op Bonaire niet hebben gehouden aan de bouwvoorschriften. EuroParcs vond Starreveld “een betrouwbare chaletleverancier en business partner”. Bonaire.nl heeft ook een mapje Krommenie/Star “met faillissementen van bedrijven als Bouwbedrijf de Wit, Wison Metaal, Wi & Wi Holding, Kof Beheer, Z&S Bouw, Z&S Wonen, Star Villa Rekrabouw en bijv. Starid. Allemaal bedrijven van de heer Starreveld.”

In een tweede stuk (16 januari 2024) beklagen kopers van de appartementen zich over Starreveld. Tweeënhalf jaar geleden hebben ze al een aanbetaling gedaan met de belofte dat de appartementen eind 2023 zouden worden opgeleverd. Gebouwd werd er niet omdat het “tegenzit met de vergunningen voor de bouwplannen.” Maar het zou ‘op korte termijn’ goed komen. Helaas:

“Nu bijna 2.5 jaar later zijn we nog geen stap verder, vergunningen zijn er nog niet, EuroParcs stapt eruit en Peter Starreveld stapt erin, kan me niet voorstellen dat dit goed gaat komen.’

Starreveld meldt aan Bonaire.nu: “ik begrijp dat er veel vragen zijn. De communicatie moet beter op gang komen. Maar afgelopen zaterdag hebben we de eerste stappen gezet voor wat betreft Bonaire Resorts. Dat ging goed. Nu hopen we de rest aan te pakken.”

Door Piet Bakker. Bronnen: NRC, Bonaire.nu en eerder nieuws op De Orkaan. Foto uit Google Streetview.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is starreveld-NRC-feb-2024-kopie.jpg