FEBO op plek Eric’s Automatiek

Op de plek van Eric’s Automatiek komt een nieuwe FEBO. Die zal niet de bestaande FEBO aan de Gedempte Gracht vervangen maar meer gericht zijn op bezorging. Dat bevestigde FEBO-directeur Dennis de Borst tegenover De Orkaan.

De sloop van de binnenkant en van de gevel is nu in volle gang. Voordat een kroketje getrokken kan worden bij de nieuwe FEBO is het wel juni volgens De Borst.

Volgens Dennis de Borst duurt de bouw betrekkelijk lang omdat er meer faciliteiten voor voorzieningen in de vestiging moeten komen. Bovendien moet er gekeken worden naar wat achter de gevelplaten vandaan komt. De kop van de Gedempte Gracht is volgen hem geschikt voor een vestiging die ook gericht is op bezorging, goed bereikbaar voor scooters en elektrische fietsen.

De kop van Gedempte Gracht wordt overigens door de gemeente met enige regelmaat fietsvrij gemaakt, een permanente parkeerplek voor bezorgbrommers en -fietsen zou dan ook wel eens voor problemen kunnen zorgen. De Zilverpadsteeg is een hotspot die wegens de permanente overlast door politie en handhaving extra in de gaten wordt gehouden.

De FEBO is in 1942 opgericht door Johan de Borst, kleinzoon Dennis is de derde generatie die het familiebedrijf leidt. Vorig jaar december opende een FEBO Drive in Oostzaan, in mei gaat een soortgelijke vestiging in Wormerveer open.

Achter de gevelplaten komt inderdaad de oude bebouwing tevoorschijn.

Eric’s Automatiek was bijna 35 jaar op de hoek van de Gedempte Gracht en de Zilverpadsteeg gevestigd. Daarvoor zat de City Bar van familie De Bree in het pand. Zij beheerden ook een logement op dat adres. Hieronder het pand in 1949 (foto Gemeentearchief).

Begin dit jaar schreven we over de laatste kroket bij Eric’s Automatiek (met filmpje) en over de geschiedenis van het pand.

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Harry

  Een verrijking voor de Gracht. 🙁
  Zo langzamerhand wordt het een snackboulevard!
  Moet de gemeente geen eisen stellen t.a.v. de diversiteit van het winkelaanbod?
  Na alle goede ontwikkelingen in het stadscentrum moet ook het product en dienstenaanbod wel aantrekkelijk blijven!

  • Jeweetwel

   Hélemaal mee eens Harry! Wát een armoede! Eerst de gracht voor véél geld opknappen en vervolgens het centrum autoluw maken…óók al zo’n geweldig idee van gemeente Waanstad!

  • De Orkaan

   Dat de diversiteit afneemt door de FEBO is niet het geval. Er zat een snackbar en er komt een snackbar. Als er nu eenmaal de bestemming Horeca op een pand ligt, blijft dat over het algemeen zo.

   Dat het wel wat diverser kan, is waar. Maar de vraag is of dat de taak voor de gemeente is. Moet die ook nog eens ‘diversiteits-regels’ gaan maken? Dat middel zou wel eens erger kunnen zijn dan de kwaal. Wel een sterren-restaurant en geen snackbar?

   • Harry

    Wat ik meer specifiek bedoelde aan te geven is dat vrijwel ieder leegkomend pand op de gracht wordt gevuld met horeca. Daar kan FEBO niets aan doen. Maar als er straks geen leuk en divers winkelaanbod is, dan is er ook geen behoefte meer om even iets te eten na het shoppen.

    • Erik Esteie

     Ik vind dat wel mee vallen met lege panden die in ene een eettent worden, dat is alleen gebeurd met het pand van rentenaar en het pand waar nu backwerk zit, en backwerk is gekomen op de plek waar een kleding winkel zat en daar zijn er meer dan genoeg van

     wat ik hoop is dat de Febo een leuk terras krijgt en dan liefst samen met de viswinkel, en dan de wok en kebab zaak ook, dan is het fietsen probleem ook opgelost

 • Mariska Schuttevaer

  Als ik die oude gevel zie, en vooral die van twee panden naar rechts, dan denk ik alleen maar aan hoe verschrikkelijk zonde het is dat we die niet behouden hebben.

 • Hans Dekker

  Als we minder via internet kopen en meer in winkels op de gedempte gracht zal er meer diversiteit aan winkels komen en minder eetwinkels.

 • Maar er is toch links van het pandje een prachtig Monetblauw plastik geveltje opgetrokken!
  Wat willen we nog meer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *