Feestje bij Ornina: eindelijk weer open

Een fiets- of wandeltochtje door of langs de Jagersplas kan vanaf deze maand weer afgesloten worden op het terras van restaurant Ornina.

Burgemeester Jan Hamming heropende afgelopen week het restaurant. Uitbater Bas Kurdi heeft de Drank- en Horecavergunning en Horeca-exploitatievergunning weer teruggekregen die hij bijna twee jaar geleden, eind juni 2020, kwijtraakte.

Bij de procedure zijn door de gemeente veel fouten gemaakt, en de sanctie was ook zeer zwaar in verhouding tot het vergrijp (iets te laat open, muziek op het terras, onduidelijkheid over besloten feesten, niet tonen van vergunning).

In zijn speech zei Hamming veel te hebben geleerd van de gebeurtenissen rond Ornina. Hij gaf aan dat regels ‘zorgvuldig en duidelijk moeten zijn’. Streng tegen crimineel gedrag, maar ondernemers moeten kunnen ondernemen. Hij wenste uitbater Bas Kurdi een voorspoedige herstart van zijn partycentrum toe.

Ombudsteam

Met dank aan Ria Steenaart van het PvdA Ombudsteam dat voor de foto en de informatie zorgde. Het team besteedde veel aandacht aan het dossier, maar stelde vast:

“In de casus Ornina zijn wij echt erg geschrokken van de manier waarop in dit geval de belanghebbenden van Ornina door de gemeente tegemoet getreden zijn, of juist niet zijn. Ook wij als medewerkers van het Ombudsteam zijn niet serieus genomen. We konden feitelijk niet of heel moeilijk contact maken met de uitvoerende dienst in de richting van Ornina.

Later in de procesgang ging dat gelukkig veel beter. Na de interventie van de burgemeester is er wel een goed, constructief en communicatief contact ontstaan. Uiteindelijk uitmondend in een voor betrokkenen aanvaardbare oplossing.”

Het is overigens niet de verdienste van het ombudsteam alleen geweest.

“Derden hebben daar absoluut een belangrijke rol bij gespeeld. Wij denken aan onze eigen politieke PvdA achterban (fractie) en de politieke bemoeienis van andere partijen zoals DZ en met name ook de POV. De door de POV gestelde vragen en de antwoorden daarop van de kant van de gemeente zijn voor ons Ombudsteam de trigger geweest om een uitgebreid feitelijk rapport op te stellen.”

Ook media-aandacht is belangrijk geweest: “De vraag die bij ons rijst is waarom zaken veelal in een versnelling geraken als de pers en/of de media daar melding van maken. Dat zou niet nodig moeten zijn.”

Ornina heeft nu een ‘zwaardere’ horecavergunning en is door de gemeente financieel tegemoet gekomen wegens de geleden schade.

Lees hier ons Ornina-dossier. Onder: tijdens de sluiting (maart 2021).

Voor de sluiting
Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *