Fiets-BoB gezocht

Om eerlijk te zijn –en dan zijn wij dus heel even eerlijk-, maken we er ons zelf ook wel eens schuldig aan.

Ja! Ook wij zijn nu en dan dronken bestuurder.

Van een fiets weliswaar maar dat is geen excuus!

De auto nemen als je een avondje lekker wil doorzakken, is sinds plusminus de jaren ’80 niet meer echt sociaal geaccepteerd. Daarbij worden we massaal opgevoed door het ministerie van Infrastructuur en Milieu dat de naam ‘Bob’ voor eens en voor altijd onmogelijk heeft gemaakt, tenzij je denkt of wenst dat je het braafste jongetje (of meisje) van de klas hebt voorgebracht.

Vandaag plaatsten onze beste vrienden een Facebookbericht waaruit bleek dat fietsers –zelfs die van 60 jaar(!) en ervaren- die dronken zijn keihard strafbaar zijn.

Op woensdagavond hielden wij een fietser aan voor rijden onder invloed. Hij reed op de Kalverringdijk in Zaandam.
De verdachte reed recht op een auto af die in tegenovergestelde richting op de fietser af kwam rijden. Hierbij week de fietser op het laatste moment uit, en gaf hij een flinke klap op de auto. Zelf verklaarde de verdachte dat hij met zijn trapper tegen de auto aan kwam en zich afzette.
Toen wij ter plaatse kwamen bleek de bestuurder te veel alcohol te hebben gedronken. Op bureau Zaandijk blies de 60-jarige Zaandijker 415 ug/l. Voor een ervaren bestuurder geldt een maximum van 220 ug/l.
Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt wegens het rijden onder invloed.
Wist u dat dronken fietsen strafbaar is?

Een gewaarschuwd mens telt voor twee (of vier als je dubbel ziet): wij gaan voortaan rollend naar huis. Maar niet met de auto en niet met de fiets. Een taxi is kostbaar, lopen vrij ver van onze gezellige Zaanse dranktappunten.
Heeft er iemand misschien tips(ie’s)?

De foto linksboven komt van de website van Grandcafe Atlantic in krommenie. Wij willen op geen enkele manier suggereren dat de mensen op de foto beschonken waren.

 

Deel dit artikel:

3 reacties

  • sonja

    Er bestaan ook fietstaxi’s

  • Rob

    Klopt, voor bestuurders (en fietsers zijn net zo goed als automobilisten bestuurder van een voertuig) gelden dezelfde regels. Er wordt overigens minder streng gecontroleerd op fietsers dan op automobilisten en dat heeft natuurlijk een praktische reden. Als je straalbezopen op een fiets zit dan flikker je er gewoon af, omdat je je evenwicht niet kan bewaren. Als je met diezelfde conditie in een auto plaatsneemt val je niet om, maar ben je wel een levensgroot gevaar op de weg. Dronken fietsers zijn dus vooral een gevaar voor zichzelf, maar dronken automobilisten zijn dat voor anderen. Maar als je al slingerend aan het verkeer deelneemt, zoals in het voorbeeld, dan kun je wel de aandacht trekken met een (terechte) boete als gevolg. In het verleden kwam het ook wel voor in Zaanstad dat je rijbewijs (!) werd ingenomen door de politie, maar dat is gebaseerd op een onjuiste interpretatie van de wet. Het rijbewijs kan alleen worden ingenomen als je in beschonken toestand een motorrijtuig bestuurt.

    Zelfs als voetganger kun je in beschonken toestand bekeurd worden (!), maar dat valt dan onder openbare dronkenschap.

    Beste advies is het gewoon gezellig houden als je iets drinkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *