Dinsdagavond – 21 november – omstreeks 19.30 uur zijn een fiets en een bestelbus met elkaar in botsing gekomen bij de Grote Beer in Krommenie.

Beiden reden ze op de Neptunuslaan in de richting van de Jupiterstraat. Hoewel de fietser geen achterlicht had zag de bestuurder van de bestelbus hem wel fietsen. Ter hoogte van de Grote Beer wilde bestuurder van de bestelbus de fietser inhalen. Op dat moment sloeg de fietser zonder richting aan te geven linksaf naar de Grote Beer. Hierop volgde een botsing waarbij de fietser hard ten val kwam.

De fietser is in de ambulance nagekeken en moest hier, net zoals de bestuurder van de bestelbus, een blaastest doen. Naast het rijden zonder achter verlichting en het afslaan zonder richting aan te geven kreeg de fietser een rood lichtje bij de blaastest. Dat betekent een positieve test op alcoholgebruik. De bestuurder van de bestelbus had een negatieve blaastest.

Het is op de T-splitsing met de Grote Beer vrij donker, doordat meerdere lantaarnpalen defect zijn. Op verschillende plekken in de Zaanstreek werkt de straatverlichting niet naar behoren. Daarnaast valt het op dat er behoorlijk wat fietsers geen verlichting op hun fiets aan hebben. Fietsen in het donker zonder verlichting is levensgevaarlijk. Het maakt fietsers nog kwetsbaarder. Zorg daarom altijd voor goede verlichting als je op de fiets stapt.

Bijdrage door Michel Schermer