Fietsersbond: verkeersveiligheid bij nood-Zaanbrug is onder de maat

De oplossingen voor fietsers bij de tijdelijke nood-Zaanbrug aan de kant van Wormer voldoen niet aan de ‘minimale eisen van verkeersveiligheid’.

Auto’s rijden over het fietspad, een stoeprandje duikt plotseling op, de roadblocks zijn gevaarlijk voor fietsers en voetgangers terwijl de situatie op sommige plaatsen onoverzichtelijk is.

Dat stelt de Fietsersbond Zaanstreek na een ‘schouw’ van de tijdelijke oplossing bij de rotonde Unieplein en de Lassiestraat in Wormer.

Wie vanaf de rotonde naar de brug fietst, treft een onduidelijke situatie aan (foto boven en helemaal onder), het is “een lappendeken aan verschillende soorten wegdek, asfalt, tegels en industriële bestrating” volgens de Bond. De roadblocks horen daar niet volgens de Fietsersbond, ze zijn ‘onacceptabel’.

Dat de belijning (tweede foto hieronder) over een verhoogde stoeprand gaat, is niet handig volgens de Fietsersbond: “fietsers die nog net een voorganger willen inhalen lopen serieus risico daar ten val te komen, de verhoging valt slecht op.”

Het fietspad vanaf de brug is zo ingericht dat automobilisten de neiging hebben om half over het fietspad te rijden (foto hieronder).

Hier de volledige schouw van de Fietsersbond.

Aan de watersporen is te zien dat auto’s over het fietspad rijden.
Stoeprandje (“Dit doet ons sterk denken aan de situatie op de Wilhelminabrug in Zaandam, waar we vele ongelukken mochten ervaren.”)
‘Wegdek-lappendeken”
Deel dit artikel:

14 reacties

 • Rob Wolvers

  Misschien kan Zaanstad nog wat overtollige fliebertjes aan Wormerland doneren?
  Heeft hier ook zo goed gewerkt 🤔

 • Jeroen Hoekstra

  Slegers…

  • Rob Wolvers

   Hier gaat Slegers toch vrijuit: dit is aan de overkant van de Zaanbrug, in Wormer. Aan de Wormerveerse kant ziet het er veel beter uit.

 • Fred Blijestein

  Goed opletten wil ook wel eens helpen

 • Roel van der Wal

  Ja hoor..daar gaan we weer ! is het ooit goed of veilig genoeg,iedere fietser heeft
  (als het goed is) ogen in zijn / haar hoofd ..rustig fietsen,beetje opletten op mede-
  weggebruikers,niet scheuren !!! voor ’n tijdelijke oplossing wat mij betreft ’n 9 !
  t.z.t als de nieuwe brug in gebruik wordt genomen zal het het ook wel weer vrese-
  lijk onveilig zijn ! blijf lekker de hele dag in bed liggen en let op dat je niet van die-
  ‘levensgevaarlijke’ trap af dondert !

 • Nico de Vries

  Als je ongelukken kan voorkomen moet je dat als overheid doen en de fietsersbond is een serieuze organisatie.

 • Gerda Steinfeld

  Het is daar idd een gevaarlijke situatie. Ik vraag me altijd af wie zoiets heeft bedacht en is die op locatie geweest om de situatie in ogenschouw te nemen? Meestal niet verwacht ik. Als het straks weer donker is zullen er zeker ongelukken gebeuren. En… Uitkijken is goed maar niet iedereen heeft goed zicht.

 • M. de Boer

  Ook gevaarlijk is, dat er nu via de rotonde naar allerlei kanten fietsers rijden en ook vandaag weer gezien, dat weinigen eens richting aan geven – dat maakt het extra gevaarlijk .

 • Jos Klooster

  Heb zelf vanmiddag de brug eens bekeken en met de fiets gepasseerd. Ik vind het er prima uitzien en ook als gebruiker kan ik makkelijk de weg vinden, geen obstakels en een goed afbakening tussen autos en fietsers waar die nodig is.Het gaat fout als er oudere mensen met een electrische fiets zich in in het verkeer gaan begeven. Ze hebben deze fiets vaak niet onder controle. Ook vanmiddag weer een prachtig staaltje acrobatiek gezien. Te snel willen opstappen na een open brug en dan met volle snelheid er vandoor. Gevolg was een valpartij die volgens het slachtoffer werd veroorzaakt door de situatie ter plaatse. Onzin, neem de tijd en zet die fiets iets langzamer of, nog beter, neem gewoon een fiets waarbij je moet trappen. Veel ongelukken dus die worden veroorzaakt door gedrag maar worden afgeschoven op de omgeving.
  is de hoeveel

  • Eric Greuter

   Wat een eerlijk en doeltreffend beschreven ooggetuigenverslag. De spijker op zijn kop als je het mij vraagt, waaraan de “alwetende” fietsersbond maar wat graag aan voorbij gaat.

 • Cor Frederiks

  Tsja je moet nu eenmaal voorzichtig zijn en goed uitkijken in het verkeer op een druk punt. Heel simpele oplossing. De fietsersbond heeft achteraf altijd commentaar.

 • Jan de Vries (niet van D66)

  Misschien zou de fietsersbond eens wat cursussen kunnen geven aan z’n leden om veilig door het verkeer te komen. Afgelopen week heb ik gekeken of het nu zo onveilig was, nou dat valt echt wel mee. Er is toch niets moeilijks aan tussen de lijntjes te rijden. Fietsersbond geef eens een gratis voorlichting over anticiperen in het verkeer, iets wat van de automobilist wordt verwacht. Laat fietsers eens leren om hun handen uit te steken, scheelt aanrijdingen en ergernis. Als ik van de brug af kom en ik wil rechtsaf richting gemeentehuis, dan moet je in de remmen voor fietsers die komen vanaf richting gemeentehuis en zonder hand uit te steken rechtsaf gaan op de rotonde. Fietsers die van de brug afkomen en zonder hand uit te steken bij de rotonde rechtsaf gaan. Zou zeggen doe u best fietsersbond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *