De Zaanse Schans worstelt met fietsers en wandelende toeristen tijdens de coronacrisis, en daarom is bedacht dat de fietsroute tijdens het weekend zal worden afgesloten voor fietsers.

Hoewel de grond waarop Gemeente Zaanstad denkt de fietsers te kunnen weren onduidelijk is (Verkeersbesluit? Noodverordening?), dreigt de maatregel zaterdag de 13e van kracht te worden.

De Fietsersbond Zaanstreek liet al eerder weten niets in de maatregel te zien op deze veilige fietsroute:

‘Met een noodverordening zien wij liever de Zaanse Schans afgesloten voor wandelaars.’

De actiegroep Extinction Rebellion Zaanstreek (‘burgers die zich bewust zijn van de ernst van de klimaat- en ecologische crisis’), maakt zich ook druk om de afsluiting en roept op tot een protestmars op de fiets:

‘Kom a.s. zaterdag om 12:00 uur naar de fietsprotestmars op de Zaanse Schans!’

De actiegroep stelt dat het fietspad over de Kalverringdijk bij de Zaanse Schans verreweg de mooiste fietsroute tussen Zaandam / Zaandijk en Wormer is, en ziet niet graag dat men ineens noodgedwongen om moet rijden over minder veilige en fijne wegen:

‘Ons mooiste en veiligste fietspad laten we toch niet zomaar door de gemeente van ons afpakken omwille van overdreven bescherming van toeristen, die (altijd al) moeite hebben met afstand te bewaren en vanwege een gebrek aan handhaving?’

fietspad is fietspad