Fietsprotestmars Zaanse Schans

De Zaanse Schans worstelt met fietsers en wandelende toeristen tijdens de coronacrisis, en daarom is bedacht dat de fietsroute tijdens het weekend zal worden afgesloten voor fietsers.

Hoewel de grond waarop Gemeente Zaanstad denkt de fietsers te kunnen weren onduidelijk is (Verkeersbesluit? Noodverordening?), dreigt de maatregel zaterdag de 13e van kracht te worden.

De Fietsersbond Zaanstreek liet al eerder weten niets in de maatregel te zien op deze veilige fietsroute:

‘Met een noodverordening zien wij liever de Zaanse Schans afgesloten voor wandelaars.’

De actiegroep Extinction Rebellion Zaanstreek (‘burgers die zich bewust zijn van de ernst van de klimaat- en ecologische crisis’), maakt zich ook druk om de afsluiting en roept op tot een protestmars op de fiets:

‘Kom a.s. zaterdag om 12:00 uur naar de fietsprotestmars op de Zaanse Schans!’

De actiegroep stelt dat het fietspad over de Kalverringdijk bij de Zaanse Schans verreweg de mooiste fietsroute tussen Zaandam / Zaandijk en Wormer is, en ziet niet graag dat men ineens noodgedwongen om moet rijden over minder veilige en fijne wegen:

‘Ons mooiste en veiligste fietspad laten we toch niet zomaar door de gemeente van ons afpakken omwille van overdreven bescherming van toeristen, die (altijd al) moeite hebben met afstand te bewaren en vanwege een gebrek aan handhaving?’

fietspad is fietspad

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Rob Wolvers

  Het gaat om een noodverordening, zie hier:

  https://www.veiligheidsregiozaanstreekwaterland.nl/nieuws/nieuwsbericht/news/nieuwe-noodverordening-regio-zaanstreek-waterland-11-mei-kopie-1.html

  Op de voorgestelde omleidingsroutes is wel het e.e.a. aan te merken. De route via Zaandijk zou ik zeker niet als veilig of comfortabel bestempelen en dat geldt nog meer voor de route via de Amerikaanse molen en de Enge Wormer.

  Het fietspad over de Kalveringdijk is een bromfietspad (G12a), het fietspad langs de Amerikaanse molen is een fietspad (G11). Brommers mogen daar helemaal niet rijden, die zouden dan eigenlijk via de Westerdijk moeten rijden, maar dat staat niet op de begeleidende kaart aangegeven.

  Het fietspad langs de molen is aangelegd als toeristich fietspad (G13), maar ooit stiekum veranderd naar fietspad (G11) om het oneigenlijk gebruik door snorfietsen te legaliseren, maar daar niet op aangepast. Het is nu al veel te smal voor tweerichtingsverkeer en het zal zonder meer gevaarlijk worden als daar ook bromfietsers gebruik van gaan maken.

  De route die vervolgens via de Enge Wormer verder gaat is over een aanzienlijke lengte zeker niet aan te raden voor grote groepen fietsers (senioren, kinderen), omdat daar veel te hard gereden wordt.

  Ik vrees voor ongelukken.

  Je krijgt nu toch een beetje het gevoel dat een lomp middel als een noodverordening uit de kast getrokken wordt om een handvol ondernemers te faciliteren, terwijl tegelijk een enorm risico op het bordje van de fietser wordt gelegd.

  • Paul Riteco

   Wij zijn een ‘Ondernemer’ en bepaald niet blij met deze afsluiting waar ons inziens ook helemaal geen reden voor is kijkend naar de drukte. Er zijn nu erg weinig toeristen, sowieso niet via bussen die dan als groep bij elkaar lopen, en de omzet die wij als horeca (Swarte Walvis, dus echt aan de Kalveringdijk) nu hebben zal niet boven de 40% komen van wat het normaal is in deze periode. Dus die afsluiting knijpt het nog even verder af. Als je al iets zou willen doen als noodmaatregel zou dat het laten afstappen van (brom)fietsers zijn op Schans zelf. Afsluiting van het gehele traject is onzin en werkt zelfs contraproductief (meer autogebruik, opstoppingen bij entree Schans, etc)

  • Een veligere (nog langere maar wel mooiere) omfietsroute zou zijn in de Bartelsluisbuurt LINKSAF via de noorddijk van de Enge Wormer (en dan brommers over de Tolbrug naar de Westerringdijk, en fietsers via de Ringdijk langs de Herkules). Maar dan moet Zaanstad wel even contact opnemen het de wegbeheerder, waterschap HHNK, om omleidingsbordjes te plaatsen.

  • Jaap Meeuwsen

   Rob, dat het gevaarlijk fietsen en wandelen is dat was in de tijd dat het echt vol was op de Schans zonder corona ook al zo, tenminste wanneer je geen rekening met elkaar houd.
   Is nu nog rustig ( kan snel veranderen, kijk hoe snel de versoepelingen nu al gaan ) dus zijn dit soort noodverorderingen in naam van corona eigenlijk onzin.
   Zie ook alle pijltjes en bordjes daar voor de weinige wandelaars die er zijn, nergens goed voor. Lijkt wel of iedere gemeente ook een beetje braaf mee wil doen.
   Maar ja, in naam van corona worden vele wetten en pricipes makkelijk overboord gegooid onder het mom van ( schijn ) veiligheid. Zie ook mondkapjes op de pont, wat een idioterie zeg. Snap echt niet dat mensen dat doen.
   Ik ben het dus helemaal met Paul eens.
   Gewoon laten zoals het is en misschien komt er ooit nog eens een goed fietspad buitenom, kunnen ze gelijk aanleggen langs het laarzenpad als dat ooit nog open gaat tenminste.

 • Peter vd Laan

  Geldt dit weekend fiets verbod toe eind juni of is het permanent. Ik kan hier niets over terug vinden in de aankondiging van de gemeente.

 • Fietspad is een Fietspad, dus mag je Fietsen. Op een stoep OF een wandelgebied mag je NIET Fietsen, dus lopen..met de CORONA tijd, is het verstandig om bij drukte te gaan lopen met je fiets, en die drukte te vermijden bij de winkeltjes op de zaanseschans… Ik denk dat dit tijdelijk is totdat de CORONA VIRUS verdwenen is….ik zag laatst een foto dat er wat rijen mensen stonden om een ijsje te halen, maar zag wel wat fietsers erdoorheen sjeesen.. Dit was natuurlijk ERG EEN ASO gedrag…

  • Jaap Meeuwsen

   Inderdaad Henk, gewoon rustig aan doen, beetje geduld, niks aan de hand,ook in de drukke niet corona tijd gaat dat best. Hoewel ik moet zeggen dat de toeristen ook gewoon op het fietspad staan in groepen en ondanks bellen en roepen vaak geen stap opzij gaan. Nou, ook een Chinees begrijpt echt wel wat een bellende fietser betekent hoor.
   Maar ja, aso’s heb je er altijd bij maar dat geldt op elk fietspad.
   Werd laatst nog op de Schans voorbij gerost door een grijs permanentje op zo’n E-byke dus dit geldt niet alleen over jongeren.

 • David Sluis

  Ik ben naast een fanatiek zwemmer, ook een enorm liefhebber van hardlopen en steppen. Je weet wel, wat we als kind vroeger deden. Alhoewel niet mijn insteek voor de Schanskwestie, kan ik op de sportstep gemakkelijk snelheden bereiken van 20-24 km/uur. De step is conform vigerende wetgeving gelijk aan een voetganger. Dus wie weet, tot zaterdag;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *