Film: De onvergetelijke meester Brinkman

Onder de titel ‘De onvergetelijke…’ portretteren we een meester of juf die bij een (of meer) van de leerlingen een onvergetelijke indruk heeft achtergelaten.

We beginnen met meester Brinkman die in 1957 zo van de kweekschool de vijfde klas van school B in Krommenie ‘kreeg’.  Zijn keuze voor  deze standplaats was – typerend voor hem – praktisch: een vacature vervullen in de als lastig bekend staande Zaanstreek leverde vrijstelling van militaire dienst op.

Voor Jaap de Jong, een van de leerlingen uit de eerste vijfde klas, is Brinkman onvergetelijk, omdat school en leren opeens leuk werden. Met Henk Cobelens maakte hij dit portret.

Geen onderwijskracht die je aan je oren uit de bank trok, zijn zegelring naar binnen draaide alvorens een corrigerende tik uit te delen of om half vier vijf deelsommen op bord schreef die allemaal op nul moesten uitkomen voordat je naar huis mocht. Voorlezen tijdens het laatste uur van de zaterdagochtend was een hoogtepunt van de week.
Brinkman (89) heeft tot aan zijn pensionering voor de klas gestaan. Eerst in Krommenie, toen in Assendelft noord en tenslotte n Driehuis. Leiding geven aan de school vond hij een nevenfunctie naast het geven van goed onderwijs.

Oproep

Ook een meester of een juf aan wie je goede of bijzondere herinneringen bewaart? Meld het de redactie van de Orkaan: info@deorkaan.nl. Wel even aangeven wat hem of haar zo bijzonder maakt.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Wat sluit dit mooi aan bij ‘Het Warmtefort’ van Marieke Lucas Rijneveld, die bijzondere ode aan alle juffen en meesters die het verschil maken in het leven van een kind!

 • Mieneke Kolen

  Wat school betreft; de ULO Zaandijk aan het Ezelspad was voor mij een geweldige school. Van alle 13 examenvakken heb ik plezier gehad. Een verrijking voor je verdere leven.

  • Frans de Vries

   Ja Mieneke 13 vakken destijds.
   Je leerde toen goed Nederlands spreken en schrijven.
   Geschiedenis, Nederlands, Aardrijkskunde waren mijn lievelings vakken en van dat laatste heb ik heel veel plezier gehad toen ik als Radio Officier bij de de Koopvaardij werkzaam was.
   Alle continenten van de wereld heb ik toen bezocht met uitzondering van Australie !

 • Nico Kan

  Prachtig portret van onze meester. Wat zou het leuk zijn als hij veel van zijn oude leerlingen nog eens terug zag. Een reünie dus? Heb je ook belangstelling? Meld je bij mij: nicokan@hetnet.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *