Alle documentaires over de Tweede Wereldoorlog in de Zaanstreek van Monumenten Spreken worden op 4 juli tussen 12:00 en 23:00 in één lange marathon in De Fabriek vertoond.

[UPDATE: in verband met weersomstandigheden uitgesteld tot najaar.]

Van het project zijn al 25 films openbaar vertoond, de 26e film, over Wormer tijdens de Tweede Wereldoorlog, zal op de 26e z’n première beleven.

Er staan niet alleen maar films op het programma, maar ook filmers, onderzoekers, dichters en schrijvers, er is een korte monumentenwandeling, er worden boeken gesigneerd en er is een maaltijd ‘in stijl’. (Geen tulpenbollen, is ons verzekerd.)

De mini-documentaires van Monumenten Spreken (allemaal rond de 15 minuten lang) gaan over alle Zaanse oorlogs- en verzetsmonumenten. Regisseur Robert van Tellingen vertelt over het maken van de films, Monumenten Spreken-voorzitter Merel Kan signeert jeugdboek Lijn 45. Leden van de Zaanse dichterskring lezen gedichten voor over enkele monumenten. Parool-journaliste Hanneloes Pen, schrijfster van het boek Een Gegeven Leven over Geertje Pel-Groot, vertelt over haar boek.

De films zijn verdeeld over drie blokken (Rood, aanvang 12 uur, Wit, aanvang 15.45 uur en Blauw, aanvang 20.30uur ). Tussen Wit en Blauw is er de mogelijkheid om te eten bij Café De Fabriek. De blokken zijn afzonderlijk (€5) of met passe-partout (€10) te bezoeken.

Organisatie Hans Bosma en Marjo Post. Kaartverkoop: Belbios informatie-en reserveringslijn 0900-0989. Via info@de-fabriek.nl of tijdens voorstellingen aan de kassa. Vermeld duidelijk welke blokken u wilt volgen. Meer informatie, van 9-12 uur via 075-6311993.