Het was Rutger Hauer die voor het eerst het idee opperde om een speelfilm te maken over Walraven van Hall. Het zou het Nederlandse regie-debuut voor de acteur worden. Hauer kreeg de financiering niet rond.

Erik Schaap, die gister in De Vermaning in Wormerveer geïnterviewd werd over de nieuwe druk van zijn biografie over de Zaanse verzetsheld, heeft het scenario onder ogen gehad en was blij dat het project is afgeblazen, “het zat vol overspel en schietpartijen” waarmee het volgens Schaap geen recht deed aan het werk van Van Hall.

walraven van hallKenmerkend was, zo legde hij uit, dat Van Hall juist in alle stilte opereerde, geld loskreeg van relaties, industriëlen en bankiers, de Nederlandse bank voor tientallen miljoenen guldens lichter maakte, en met deze acties een groot deel van het verzet financierde, maar alles zonder één schot te lossen. Geen ‘Hollywood’ held dus.

Maar na dit plan kwam er een tweede. Op de website van NLFilm staat deze film “Bankier van het verzet” nog steeds aangekondigd voor 2014. Marieke van der Pol – ook verantwoordelijk voor het scenario van De Tweeling – schreef het script van de film. Maar Schaap wist te vertellen dat – als er al een film zou komen – dit niet voor 2016 zou gebeuren. De financiering van dit miljoenenproject was lastig.

Schaap is zelf niet betrokken bij de film, maar via familieleden van Van Hall begreep hij dat die niet onverdeeld enthousiast waren. Ook deze film zou uiteraard aan de wetten van de speelfilm moeten voldoen waardoor zaken geromantiseerd zouden moeten worden.

Schaap was wel een warm voorstander van een Zaans monument voor Walraven van Hall, die hij als een van de meest belangrijke verzetsmensen van Nederland ziet. Amsterdam heeft een monument, maar in Zaandam is alleen een straat naar hem vernoemd, en is de naam alleen te vinden op het monument op het Verzetsplantsoen (Dikke Bertha) en in de rij namen van bekende Zaankanters die in het gemeentehuis is te vinden. Het opnemen van die naam was trouwens niet eenvoudig, zelfs nadat de raad het plan had goedgekeurd, wilde B&W destijds de naam van Van Hall niet opnemen.

Op de foto links boven signeert Erik Schaap zijn boek over Van Hall.