Foekens sluit tijdschriftenwinkel op Rosariumplein

Na 48 jaar stopt meneer Foekens met de verkoop van tijdschriften en wenskaarten op het Rosariumplein in Krommenie.

Een onverwachte beslissing, want in het juni-nummer van de Krommenieër Kroniek zegt hij: ‘Het is voor mij geen werk, maar een hobby. Anders was ik allang gestopt’.

Door Jaap de Jong

De vraag van zijn overbuurman, de eigenaar van het sushirestaurant, of zijn kiosk misschien te koop was, heeft hem in korte tijd op andere gedachten gebracht. Het is niet zo gek om op 77-jarige leeftijd aan de daadwerkelijke invulling van je pensionering te denken.

Foekens is de langst ‘zittende’ winkelier van de drie paviljoens op het Rosariumplein. In 1972 had hij samen met zijn vrouw een winkel in Castricum. Hij begon in Krommenie met de verkoop van tijdschriften, kaarten, boeken, strips en schrijfwaar. Later heeft hij zich toegelegd op tijdschriften en (wens)kaarten. ‘Ik heb zo’n 150 verschillende tijdschriften, een heel ander aanbod dan de supermarkten. Het loopt nog steeds redelijk tot goed,’ aldus de Castricummer in de Krommenieër Kroniek.

Het zal even wennen zijn, het Rosariumplein zonder de vertrouwde kiosk. Er mag dan veel veranderd zijn op het plein, de winkel van Foekens was daar een vaste waarde. Een wonder van zuinigheid: zoveel mogelijk artikelen uitstallen op zo weinig mogelijk vierkante meters. Bovenal een winkel die nog ouderwets naar papier rook.

foekesn3

foekesn2

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Dieny Kisjes

  kleine drukfout waarschijnlijk , het waren geen 150 tijdschriften maar 1500 tijdschriften , nulletje vergeten .ik kan dat weten omdat ik er 23 jaar gewerkt heb met veel plezier . groetjes Dieny Kisjes

 • Arnold Brinkman

  Jeugdsentiment. Voetbalplaatjes als basisscholier, en later de duitse surfmagazine en natuurlijk de vele kaarten. Altijd vriendelijk geholpen. Dhr. Foekens geniet van uw pensioen!

  • Kees Klootwijk

   Inderdaad de WK voetbalplaatjes kopen en ruilen voor de deur, en later formule1 tijdschriften kopen… ik zal het nooit vergeten ❤

 • Rob Dekker

  Jammer dat langzaam maar zeker de non-food uit het Rosarium plein vertrekt en de food handel plaats neemt. Vrij eenzijdig aanbod op het plein. Bestaande winkels worden kappers of eethuizen.

 • Els van Drie

  Meneer Foekens,
  Met veel plezier denk ik terug aan mijn laatste ontmoeting met u. U herkende mij ja vele jaren nog terug. Zo knap.
  U was altijd behulpzaam, vriendelijk, geduldig. Grote kennis van uw winkel voorraad.
  Ik hoop oprecht dat u in gezondheid van uw pensioen mag genieten.
  Els

 • Mark Veneman

  Hier kwam ik, toen ik nog in assendelft en later Krommenie woonde, graag om Duitse, Britse en Amerikaanse tijdschriften, sommige staan hier nu nog in de kast. Meneer Foekens, het gaat u goed!

 • Hennie Maijer

  Ik heb een bericht geplaatst op Facebook over deze bijzondere man en zijn winkel,meer dan 100 reacties waren het resultaat, dat wil toch wel iets zeggen over hoe deze man met zijn kiosk in de samenleving van Krommenie aanwezig is en was.

 • Marian Scholten

  Meneer Foekens het gaat u goed,
  ik kwam als klein kind al bij een ansichtkaarten kopen.
  U bent een begrip in Krommenie.
  Altijd in voor een gesprekje.
  En Vriendelijk
  Ik hoop dat u nog lang van uw verdiende pensioen kunt genieten.
  In gezondheid

 • Ronald Faber

  Heb daar vele honderden motorfiets tijdschriften gekocht van 1988 toen ik eigenlijk schuin tegenover de kiosk kwam te wonen totdat ik in 2016 ben geemigreerd. Heb gelukkig nog wel netjes afscheid genomen. Mr Foekens had idd nog als een van de weinigen bijna alle Engelse en Amerikaanse titels. Deze tijdschriften zijn inmiddels allemaal ter ziele. Het gaat u goed Mr Foekens!
  PS meneer reed altijd Renault😁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *