Zaanse Dromen #54: Torenflat Rosariumplein, Krommenie (en wat wel komt)

Niet alle dromen zijn bedrog, maar deze dus wel. Ze gingen in rook op, vielen in het water of in duigen. Ze bleven beperkt tot de tekentafel, kwamen nooit verder dan een artist impression en verdwenen onder in de digitale ladenkast.

De Orkaan stoft er bijna elke maandag eentje af die het waard is om aan de vergetelheid te ontrukken. Vandaag: een torenflat aan het Rosariumplein in Krommenie. Die kwam er dus niet, maar ondertussen weten we wel wat er voor in de plaats komt.

Wat? Waar? Wanneer?

In 2005 werd een omgevingsvergunning verleend voor het realiseren van een appartementengebouw van 9 bouwlagen (30 meter hoog) met koopwoningen en een winkelruimte op de begane grond op het parkeerterrein aan het Rosariumplein in Krommenie. “Het bouwplan werd door omstandigheden niet gerealiseerd” aldus ontwikkelaar Lithos die nu een nieuw plan heeft gemaakt.

En wat nu?

Het plan was 17 jaar zo goed als dood toen bewoners in 2022 te horen kregen dat er toch bouwplannen waren. Maar die waren fors anders: nu gaat het om het bebouwen van de groenstrook naast het parkeerterrein en het wordt een seniorencomplex met 35 woningen in 6 bouwlagen. Er komt een HOED (Huisartsen Onder Eén Dak) op de begane grond.

Het worden huurwoningen, 15 procent sociaal, de rest midden – en hoge huur. “Vijf woningen van 50m2, 85 procent tot 75m2” aldus de ontwikkelaar: “vergelijkbaar met een sociaal woningcontingent van 40 procent.”

Er worden wel 10 parkeerplekken voor elektrische auto’s gerealiseerd, maar verder geen extra parkeerplekken. Er is ruimte zat in de omgeving volgens de ontwikkelaar die dat heeft laten onderzoeken. Zorg over het parkeren was wel een belangrijk thema bij de inloopavond voor omwonenden die eind vorig jaar werd georganiseerd.

Het nieuwe project is nog net op schema. Op 13 juni werd de aanvraag voor een omgevingsvergunning gepubliceerd. daar moet nog op besloten worden. De ontwikkelaar gaat er vanuit dat als de vergunning uiterlijk eind september van dit jaar wordt verleend, er in 2024 gebouwd kan worden.

Dit moet er komen (slideshow van 5 afbeeldingen).

Wat kwam er niet?

Dit dus.

Het aanzicht van alle kanten.
Van boven

Lees ook:

De Zaanse droomkaart…

Door Piet Bakker. Bronnen: aanvraag omgevingsvergunning, Facebook Krommenie, website Lithos. Kaart: De Orkaan.

Deel dit artikel:

3 reacties

  • Tini Reiz

    Wat wordt de oppervlakte van de woningen.
    Wordt het koop of huur?

  • Pieter Heine

    Voor degene die met de auto boodschappen doet ( niet dat ik het aanraad ) kan het enorm druk zijn. Zonder ondergrondse parkeerplekken blijft er amper een parkeerplek meer over voor het winkelend publiek wat hopelijk geen terugloop van bezoekers betekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *