Zaanse Dromen #58: Hotel Stationsstraat Koog a/d Zaan

Niet alle dromen zijn bedrog, maar deze dus wel. Ze gingen in rook op, vielen in het water of in duigen. Ze bleven beperkt tot de tekentafel, kwamen nooit verder dan een artist impression en verdwenen onder in de digitale ladenkast.

De Orkaan stoft er bijna elke maandag eentje af die het waard is om aan de vergetelheid te ontrukken. Vandaag: het hotel aan de Stationsstraat in Koog aan de Zaan.

Wat? Waar? Wanneer?

Eind augustus dook er een aanvraag op voor een hotel aan het eind van de Stationsstraat in Koog aan de Zaan. Het ging om het braakliggende terrein tegenover station Zaandijk Zaanse Schans en om een ‘herziening’ van een vergunning voor de nieuwbouw van een hotel. Zaanstad heeft al uitstel voor de behandeling van de aanvraag geregeld.

In 2016 schreven we al over een afgegeven vergunning, maar een hotel kwam er toen niet. De eerste plannen dateren uit 2007. Het zou destijds om een hotel met 92 kamers gaan. Het lijkt vrijwel uitgesloten dat Zaanstad voor een plan van meer dan 15 jaar oud zomaar vergunning verleent. Onderzoeken zullen verouderd zijn en ook de regels zijn anders geworden.

Dat zou betekenen dat de plannen van Zoethout Vastgoed en BFW architectuur niet op deze manier door zullen gaan. Beide Wormerveerse bedrijven bestaan overigens niet meer, maar de portefeuille van BFW architectuur lijkt bij dit plan te zijn overgenomen door PK Architecten van Remco Pennekamp en Meyke Kooijman (ook Wormerveer) die beiden vroeger bij BFW werkten. Pennekamp zegt dat hij en Meyke Kooijman inderdaad voortkomen uit BFW maar buiten dit project staan: “het is door een nieuwe projectontwikkelaar gekocht, en wij staan daarbuiten.”

Op het perceel stond vroeger de Zaanlandse Stoomdrukkerij van Evert Smit, daar werd de Zaanlander gedrukt.  Op 11 oktober 1996 is het pand verbrand en sindsdien ligt het braak.

Wat kwam er niet?

Dit dus (voorlopig althans).

Twee impressies van het hotel (2007)

Lees ook:

De Zaanse droomkaart…

Door Piet Bakker. Bronnen: eerder nieuws op De Orkaan, aanvraag herziening vergunning, website PK, contact Remco Pennekamp. Kaart: De Orkaan. Afbeeldingen hotel: © Copyright StudioPK. Historische informatie komt van Jan Leguijt, foto van de plek is van Google Streetview (2022).

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *