Zaanse Dromen #52: Hotel Wormerland

Niet alle dromen zijn bedrog, maar deze dus wel. Ze gingen in rook op, vielen in het water of in duigen. Ze bleven beperkt tot de tekentafel, kwamen nooit verder dan een artist impression en verdwenen onder in de digitale ladenkast.

De Orkaan stoft er bijna elke maandag eentje af die het waard is om aan de vergetelheid te ontrukken. Vandaag: hotel Wormerland.

Wat? Waar? Wanneer?

We schreven op 16 december 2014: “Vanavond vergadert de raad van Wormerland over maar liefst twee hotels: Hotel Kalverhoek en Hotel Wormerland.”

Hotel Kalverhoek moet op het sportpark De Kalverhoek komen, op de plek van de huidige manege De Kalverhoek. Het plan werd al ontwikkeld in 2008 door Jan Hein Bakker, en zou 150 kamers moeten gaan tellen. In juni 2018 weigerde de provincie een verklaring van geen bezwaar af te geven voor een bouwproject. Een procedure bij de Raad van State ging uiteindelijk niet door en in november 2021 kwam er eindelijk nieuws over dit hotel dat ‘Kalverschans’ zou gaan heten. Sindsdien is het stil rond dit hotel.

Over Hotel Wormerland die naast de Burgerking en de carpoolplek aan de Leeghwaterweg zou moeten komen (ruim 100 kamers) werd ook al jaren gepraat. Maar over dat hotel horen we niks meer. Dat kan waarschijnlijk definitief bijgezet in de dromenkast. Vooral omdat er op die plek gewerkt wordt aan de gasleidingen en dat de Gasunie bekend maakte dat er dus daar helemaal niet gebouwd kan worden.

En wat nu?

Zo ziet het er nu uit: een bouwplek (maar niet voor een hotel).

Wat kwam er niet?

Dit dus.

Lees ook:

De Zaanse droomkaart…

Door Piet Bakker, foto 2023: De Orkaan, bronnen: gemeentearchief, eerder nieuws op de De Orkaan. Kaart: De Orkaan.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *