Zaanse Dromen #56: MegaWindForce

Niet alle dromen zijn bedrog, maar deze dus wel. Ze gingen in rook op, vielen in het water of in duigen. Ze bleven beperkt tot de tekentafel, kwamen nooit verder dan een artist impression en verdwenen onder in de digitale ladenkast.

De Orkaan stoft er bijna elke maandag eentje af die het waard is om aan de vergetelheid te ontrukken. Vandaag: de MegaWindForce-windmolen van Dick Emmer en Ton Bos.

Wat? Waar? Wanneer?

D66-wethouder duurzaamheid Dick Emmer, en Ton Bos uit Zaandijk, directeur van MegaWindForce, ondertekenden op vrijdag 13 november 2015 een ‘inspanningsovereenkomst’ waarin Zaanstad beloofde een geschikte locatie op Zaans grondgebied te vinden voor een proefopstelling voor een nieuwe revolutionaire windturbine van het bedrijf van Ton Bos. De beide hoofdrolspelers lieten zich fotograferen bij de Zaanse Schans. Een mooi plekje, maar de mega-molen van Bos kwam er nooit.

MegaWindForce beloofde een nieuwe generatie windturbines zonder centrale as te ontwerpen maar het ontwerp bestond alleen op papier. De molens zouden “op jaarbasis 60% meer vermogen en 75% minder kapitaallasten per kilowattuur, met turbines die veel minder hoog zijn.” MegaWindForce beloofde binnen twee jaar een prototype die op 25 meter hoogte net zoveel vermogen had als de huidige turbines met een hoogte van 80 meter.

Behalve de steun van Zaanstad was er in 2015 niks concreets te vinden over de wondermolen. Uit berichtgeving op de Ingenieur bleek dat nog ‘enkele miljoenen’ nodig waren.

En wat nu?

Er gebeurde (bijna) niks. In ieder geval niks in Zaanstad. Wel met MegaWindForce: aandeelhouders, directie en uitvinders kregen ruzie, het bedrijf raakte in financiële problemen, beloftes om met een prototype te komen werden telkens opgeschoven. Begin 2021 werd het bedrijf gered van het faillissement. Het bedrijf zetelt inmiddels in Utrecht (De Meern) met een nieuwe directie. Er lijkt nog steeds geen werkend prototype te zijn en de beloftes zijn nog hetzelfde.

Wat kwam er niet?

Echt plaatjes hebben we natuurlijk niet want het ding bestaat niet.

Lees ook:

De Zaanse droomkaart…

Door Piet Bakker. Bronnen: eerder nieuws op De Orkaan RTL, MegaWindForce. Kaart: De Orkaan.

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Steven van 't Veer

    Plaatjes zien er toch ingenieus uit. WMF is nog steeds bezig om geld uit de markt te halen. Raar verhaal dat het bedrijf nog steeds bestaat, zonder ooit iets te hebben geproduceerd.

  • Frits Krom

    Was ’t al opgevallen, dat die ondertekening plaatsvond op “vrijdag de dertiende”, destijds? Slecht voorteken …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *