In de promotie play-offs 1e klasse/2e klasse is Fortuna Wormerveer er zondagmiddag niet in geslaagd om de hoop op handhaving levend te houden. Hoewel de ploeg van Alex Geernaert even op weg leek naar een miraculeuze ontsnapping, werd er in Amstelveen na strafschoppen verloren van tweedeklasser Sporting Martinus. Daarom degradeert de zondagclub naar de tweede klasse.

De stand was na ruim honderdtwintig minuten 2-2 toen Fortuna met een psychologisch voordeel de penaltyreeks inging. Op het allerlaatste moment hadden de Wormerveerders namelijk nog voor een gelijkmaker gezorgd. Een laatste roei naar voren leverde, na een carambole in de zestien, een penalty op. Op een cruciaal moment bleef middenvelder Ivan Temme rustig en benutte hij de strafschop.

Het was de tweede keer dat de Fortunezen terugkwamen van een achterstand. Eerder in de wedstrijd had Sam Scholting namelijk ook al voor een gelijkmaker getekend. Nadat Sporting Martinus via een knappe kopbal op voorsprong was gekomen in de tweede helft duurde het enkele minuten voor Scholting de 1-1 binnen had liggen.

Er was toen nog ruim een half uur te spelen voor de negentigste minuut aanbrak. Fortuna had het meeste balbezit en probeerde de voetballende oplossingen te zoeken, terwijl het thuis spelende Martinus het vaker via de lange bal en de counter deed. Beide opvattingen leverden in de reguliere speeltijd geen doelpunt meer op. Het werd verlengen aan de Amsterdamseweg.

In die verlenging waren de kansen toch vooral voor Sporting Martinus, dat het zowaar wat meer via de voetballende weg begon te proberen. In minuut honderdtien leek de voorsprong daar maar ging de vlag in de lucht voor buitenspel. Twee minuten later was het alsnog feest op Sportpark Overburg. Een hoge bal van de zijkant bleef hangen in de zestien en kon vervolgens tegen de touwen worden geknikt.

Penalty’s

Eenmaal in de blessuretijd verdween de feeststemming in één klap toen scheidsrechter Jurren Koene naar de stip wees. Zoals gezegd benutte Temme de strafschop, dus was het spektakel compleet. Een paar minuten later legde diezelfde Temme aan voor de eerste Fortuna-strafschop in de serie. Hij schoot hem in dezelfde hoek, de keeper van Martinus kon wederom niet keren. Een voorbode voor de rest van de reeks bleek het alleen niet.

Invallers Luuk Schagen en Jordi Wigman benutten hun penalty’s nog wel, maar bij Milliano Anastatia ging het mis. Omdat de thuisploeg geen enkele keer faalde viel het doek voor Fortuna Wormerveer. Dat uitgerekend Milliano Anastatia zijn penalty niet binnen wist te schieten maakte het nog ‘extra zuur’, zo benadrukte zijn trainer Alex Geernaert na afloop.

‘Het des te lulliger dat Milliano hem mist. Het waren na zijn kruisbandblessure weer zijn eerste minuten. Dat wordt hem natuurlijk niet kwalijk genomen, maar frustrerend is het wel.’

Over de twee uren die voorafgingen aan de strafschoppen was Geernaert duidelijk.

‘Ik ben niet boos, want ik vind dat we deze wedstrijd niet goed genoeg hebben gespeeld om de wedstrijd te claimen. We hebben op veel momenten in de wedstrijd onnodige fouten gemaakt, waarmee we de tegenstander uitnodigden om counters te plaatsen. Als we de pannen van het dak hadden gespeeld, was ik gefrustreerder geweest. Nu vind ik het vooral onnodig en zonde voor de club.’

Het was voor Geernaert de laatste wedstrijd als eindverantwoordelijke bij Fortuna.

‘Dit is natuurlijk niet de manier hoe je het wil afsluiten. Directe degradatie wenden we af, maar er dan in de eerste ronde uitgaan, dat is niet de manier die je wil. Aan de andere kant kunnen we onszelf niks kwalijk nemen. Zowel de spelers als de staf niet. We hebben er alles aan gedaan, maar het bleek niet genoeg.’

Door: Hugo Heinen. (Tekst en foto’s)