Fortuna Wormerveer heeft drie punten overgehouden aan de wedstrijd tegen directe concurrent IVV. Op het eigen sportpark in Wormerveer werd er met 3-0 gewonnen. Door deze overwinning mag het elftal van de vertrekkende trainer Alex Geernaert blijven hopen op lijfsbehoud in de eerste klasse.

Vanaf het eerste fluitsignaal was het IVV dat een licht overwicht en het meeste balbezit had. Direct gevaar leverde dit niet op, mede omdat Fortuna keeper Justin Jager scherp was en meerdere lange ballen onschadelijk wist te maken voordat IVV aan scoren kon denken. In de dertiende minuut was het echter Fortuna dat voor het eerst door leek te breken maar omdat spits Sam Scholting vertrok vanuit buitenspelpositie ging dit niet door. Na een overtreding van Fortuna-back Dani van Egmond op Kiet Scholten werd IVV uit een vrije trap voor het eerst echt gevaarlijk maar de keeper kon de bal vanuit de kluts uiteindelijk makkelijk vangen.

Na ongeveer twintig minuten spelen nam Fortuna het initiatief over en probeerden ze vooral via buitenspelers Kenyon Westenburg en Duncan Poorter het doel van IVV te bestormen. Hoewel de snelheid en technische bagage van Westenburg en Poorter duidelijk voor nog meer zweet bij de IVV verdedigers zorgde dan de zon al deed kwam hier, buiten een mislukte voorzet van Westenburg om, geen direct gevaar uit.

Dit alles veranderde toen IVV-keeper Mitchel Dijkstra rond de 30e minuut uit zijn strafschopgebied kwam om een lange bal van Fortuna onschadelijk te maken. Bij het wegwerken gebruikte hij duidelijk zijn arm. Na enige twijfel bij scheidsrechter Jessey van Pinxteren moest Dijkstra dit bekopen met een directe rode kaart waarna veldspeler Jerry Buddingh de handschoenen overnam. Buddingh wist de daaropvolgende vrije trap niet voldoende te verwerken wat linksbuiten Duncan Poorter de gelegenheid gaf binnen te schieten: 1-0. (Onder het doelpunt tikken we door)

De openingstreffer deed Fortuna zichtbaar goed. Ze pakten duidelijk het overwicht op het veld en probeerden opnieuw veelvuldig gevaarlijk te worden over de flanken. Mede omdat de aanvallers van Fortuna meerdere keren werden afgefloten wegens buitenspel moesten de toeschouwers wachten tot op slag van rust voor de volgende grote kans. Fortuna-middenvelder Ivan Temme veroverde de bal in de opbouw en stuurde Sam Scholting weg. Scholting moest snel handelen door de uitkomende keeper en prikte net naast.

Tweede helft

Na de rust keerde Scholting niet meer terug op het veld, ogenschijnlijk was een blessure hiervan de oorzaak. Het spelbeeld veranderde echter niet. Fortuna had de bal en wist IVV vaak tot diep op eigen helft terug te dringen. In de 53e minuut leek dit voor de 2-0 te zorgen nadat Ivan Temme doorbrak en de bal breed legde op, de voor Scholting ingevallen, Jordi Wigman waarna er makkelijk binnengeschoten kon worden. De grensrechter vlagde, zoals vaker in de wedstrijd, voor buitenspel.

Kort na de buitenspelgoal was het alsnog raak. Linksachter Dani van Egmond ging op avontuur, kapte in het strafschopgebied een tegenstander uit en wist de vrijstaande spits Jordi Wigman te bereiken. Wigman twijfelde niet en schoot de hard en zuiver raak in de linker onderhoek.

Bijna meteen na de goal werd IVV weer eens gevaarlijk maar vanuit een goede positie schoot spits Daniël Schermer ruim naast het doel van Justin Jager. In de 65e minuut volgde het meest omstreden moment van de wedstrijd. Na een solo van Kenyon Westenburg kreeg de Fortuna aanvaller een duw waardoor hij binnen het strafschopgebied neerging. Het rook naar een penalty maar de scheidsrechter was het niet eens met de spelers en toeschouwers van Fortuna en liet doorspelen.

Linksbuiten Duncan Poorter liet zich in de tweede helft meerdere malen zien met een aantal mooie steekballen met de buitenkant van zijn voet. In de 71e minuut leek hij zijn tweede van de middag te maken door uit een lage voorzet van dichtbij hard raak te schieten. Echter werd er wederom voor buitenspel gevlagd en gefloten.

Ongeveer vier minuten later was het wel raak. Luke Dani Schagen haalde vanuit de rechterkant van het strafschopgebied doeltreffend uit. Dit deed hij nadat IVV een aanval van Fortuna niet goed wist te verwerken en hij de bal op een presenteerblaadje kreeg.

Met 3-0 op het scorebord leek Fortuna wat gas terug te nemen. IVV probeerde wederom met de lange bal gevaar te stichten maar slaagde er niet meer in om echt gevaarlijk te worden. De volgende grote kans was wederom voor Fortuna. De zeer aanwezige middenvelder Ivan Temme brak in de laatste minuut van de officiële speeltijd door maar keeper Buddingh voorkwam dat Temme zijn wedstrijd met een doelpunt kon bekronen.

In de blessuretijd was het IVV-speler Kiet Scholten die voor het laatste hoogtepuntje zorgde. Scholten haalde van ruim buiten het strafschopgebied zeer kundig uit maar krulde de bal op de bovenkant van de lat.

Invaller Jordi Wigman.

Nacompetitie

Door de 3-0 zege staat Fortuna nog maar op één punt van IVV dat elfde staat. Die elfde plek geeft recht op de nacompetitie waarmee Fortuna degradatie naar de tweede klasse kan voorkomen. Hiervoor mag Fortuna niet verliezen in de laatste wedstrijd tegen SCPB’22 en moet IVV punten laten liggen. IVV heeft nog twee wedstrijden te spelen.

De na dit seizoen vertrekkende trainer Alex Geernaert (deze week ook de gast in de Warming up op de Orkaan podcast) is vanzelfsprekend blij met het resultaat van vandaag:

‘Ik denk dat het ook een stukje makkelijker voor ons wordt omdat er een rode kaart wordt gegeven maar ik vond daarvoor ook dat de ideeën die we op de training hadden en de dingen die we voorgesproken hadden redelijk uitkwamen.’

Mocht de nacompetitie worden bereikt ziet Geernaert ook voldoende perspectief voor zijn ploeg.

’We hebben een slechte periode achter de rug. Als je met zo’n slechte periode in de nacompetitie terechtkomt dan voel je je, als je het over zelfvertrouwen en vastigheden hebt, niet fijn als team. Als we de volgende wedstrijd een goed resultaat neerzetten en we komen in de nacompetitie dan hebben we wel twee lekkere wedstrijden in de benen. Het biedt uiteraard perspectief maar als IVV in de komende periode nog punten pakt betekent dat voor ons ook degradatie. Het mag in ieder geval niet aan ons liggen’.

Door: Rick Nieborg. (Foto boven: Drinkpauze vanwege het warme weer.)