Fototijdreis: de Zaansteeg

De hoek Oostzijde/ Zaansteeg. Waarschijnlijk zo’n 100 jaar geleden. De steeg was er al, maar op de plek van het huidige pand stond nog een fraai houten woonhuis. Dat werd in 1931 gesloopt. De foto is dus van daarvoor.

De tijd staat niet stil. Er wordt gebouwd en gesloopt, straten verdwijnen, nieuwe wijken verrijzen. Winkels gaan weg, bedrijven sluiten, groen maakt plaats voor nieuwbouw. De Zaanstreek is de afgelopen decennia sterk veranderd. De Orkaan brengt dat in beeld. Op één plek die in het verleden op de foto is gezet, maken we nu opnieuw ‘dezelfde’ foto. Zoek de verschillen…

De originele foto’s komen uit twee albums met oude Zaanse foto’s die Zaandammer Henk van Dalen op de kop tikte op een rommelmarkt. Bert Versteeg maakte de eigentijdse foto en zorgde ook voor de achtergrondinformatie. Vandaag: de hoek Oostzijde/ Zaansteeg.

Hoek Oostzijde / Zaansteeg

De Zaansteeg in Zaandam is een doodlopend straatje tussen de Oostzijde en de Zaan; gesitueerd aan de Oostzijde tussen de Schoolmeestersraat en de Belgischestraat. Op de oude foto het houten pand dat in 1931 zou worden gesloopt en o.a. werd bewoond door D. van het Kaar van oliehandel Albert Wijnberg. In 1924 werd het pand gekocht door Gerrit de Ridder die op het Molenpad zat maar daar niet kon uitbreiden. Het huis met het puntdak links op de oude foto was van slager Hooijschuur.

Op 2 mei 1931 werd de bouwvergunning aangevraagd voor twee woningen met winkel en een bovenwoning. Het houten pand zal in 1931 zijn gesloopt want het nieuwe pand was in 1932 gereed.

In de winkel op de hoek, Oostzijde 115 met de Zaansteeg kwam de zuivelhandel van G. de Ridder die waarschijnlijk ook melk, boter, kaas heeft laten aanbrengen. In de andere winkel, Oostzijde 115B kwam o.a. drogist Sinnema.

G. de Ridder opende in november 1960 een VIVO winkel (Vrijwillige Inkoop en Verkoop Organisatie) op het Thorbeckeplein in de Vijfhoek. VIVO werd opgericht in 1942 en in 1960 waren er 2000 aangesloten winkels. Het winkelcentrum werd op woensdag 16 november 1960 om 16.00 uur geopend door Wethouder D. Metselaar. Naast de VIVO kwamen hier groente- en fruithandel M. Buijs en slager J. de Boer. In 1980 werd de winkelketen overgenomen door Super de Boer.

Of G. de Ridder na de opening van de VIVO winkel in het pand op de Oostzijde bleef heb ik niet kunnen achterhalen, wel dat later Othec in de winkel kwam. Op de website van Othec valt te lezen dat het bedrijf is begonnen in 1984 en dat ze in 2014 zijn gestopt met de fysieke winkel. Ze zijn verhuisd naar Havenstraat 113 en op de website valt te lezen dat het bedrijf nu is gevestigd op de J.J. Allanstraat 109 in Westzaan.

In 2019 werd er een omgevingsvergunning verleend door de Gemeente Zaanstad en werden de winkels verbouwd tot 4 woonstudio’s.

Lees ook: De Geveltoerist #6: Melk Boter Kaas (Bert: “De meeste informatie heb ik kunnen vinden op… De Orkaan!”)

Zaansteeg (jaren ’20? in ieder geval van voor 1931).
Zaansteeg juni 2023 (Bert Versteeg)

Bekijk hier alle fototijdreizen.

Tekst en foto 2023: Bert Versteeg. Bronnen: De Orkaan 6 augustus 2017 en 25 december 2019, vergunningen, Othec, Gemeentearchief Zaanstad. Historische foto: Orkaan-archief.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Cor Best

  Ja, ja, vroeger was bijna alles Zaanse Schans-achtig in het nu genoemde Zaanstad. Hier en daar is nog een pareltje zichtbaar tussen het “ mooie” beton en baksteen.

 • Nico Smit

  De winkel ombouwen tot VIVO in de Oostzijde is gedaan door Siem de Ridder.
  Diens vrouw en 2 zusters stonden in de winkel.

 • De Ridder

  De winkel in de vijfhoek is geopend door de zoon van Gerrit de Ridder die ook Gerrit heette. De zaak op de oostzijde is een firma geworden geleid door Siem de Ridder die daar tot aan de sluiting de zaak heeft doorgezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *