Fouilleren in cijfers (en het messenverbod…)

In het centrum van Zaandam en in Poelenburg is in 2019 22 keer preventief gefouilleerd. Daarbij zijn 3.138 mensen gefouilleerd en zijn 854 voertuigen gecontroleerd.

In totaal werden 74 wapens gevonden, 41 mensen werden gearresteerd, 27 daarvan op grond van de Wapenwet.

Het aantal geregistreerde wapenincidenten in Zaanstad is voor het derde jaar op rij gestegen, in 2019 ging het om 171 incidenten. Ruim 50 daarvan vonden plaats in het centrum van Zaandam en Poelenburg.

Op grond van deze gegevens heeft burgemeester Hamming besloten het preventief fouilleren met een half jaar te verlengen tot 1 juli 2020.

Wapenincidenten

In 2017 werden er 138 wapenincidenten in Zaanstad geregistreerd, in 2019 ging dat al om 171. Jaarlijks stijgt dat met ruim 10 procent. Tussen de 25 en 30 procent van de incidenten vindt plaats in het centrum van Zaandam en Poelenburg (daar woont 10 procent van de bevolking van Zaanstad). De politie mag volgens de speciale verordening alleen in die gebieden preventief fouilleren.

wapenincidenten

Fouilleren

In 2019 werden 74 wapens gevonden bij de fouilleeracties, 36 in de eerste periode, 38 in het tweede halfjaar. Het merendeel bestond uit steekwapens (messen). Van de 51 aangetroffen steekwapens waren er 33 ‘niet-strafbaar’ volgen het evaluatierapport van Zaanstad. Burgemeester Hamming, politie en OM vinden ook deze wapens ‘ongewenst’:

“Er hebben zich meerdere ernstige geweldsincidenten voorgedaan waarbij niet-strafbare wapens bij betrokken waren.

Bij niet-strafbare steekwapens kan de politie niet handhaven:

“Er wordt aan de betrokkenen gevraagd om afstand te doen van het wapen. Indien de persoon dit weigert, kan het wapen niet in beslag genomen worden.”

Of alle slagwapens en ‘overige’ wapens strafbaar zijn is niet exact uit de rapportage op te maken, behalve dat er in 27 gevallen sprake was van overtreding van de Wapenwet. Dat moeten dus de 18 ‘strafbare’ steekwapens, de 5 vuurwapens en 4 van de 18 ‘overige’ en slagwapens zijn geweest.

In totaal zijn er 41 arrestaties verricht, dat komt ook door de ‘bijvangst’ van drugs, vuurwerk, onverklaarbare hoeveelheden cash (witwassen), ID-issues, vals geld en gestolen goederen.

fouilleren 2019

Incidenten en arrestanten

De Orkaan heeft eerder – tevergeefs – gevraagd naar twee zaken die niet duidelijk uit de rapportage komen. Het eerste betreft de ‘wapenincidenten’, met name die in het centrum en Poelenburg. Aangezien Zaanstad een exact aantal noemt van die incidenten, voegen we of we die (geanonimiseerde) lijst konden krijgen. De woordvoerder van de burgemeester kon er maar ééntje vinden (in het eerste half jaar). Ook na doorvragen bleef het stil.

Het tweede betrof het aantal arrestanten en de afhandeling daarvan. We wilden weten wat er met die arrestanten was gebeurd: worden ze vervolgd, en zo ja waarvoor? Krijgen ze een boete of alleen een waarschuwing. De woordvoerder van de burgemeester zei dat dat niet bekend was, dat was namelijk een zaak van het OM.

Messenverbod

Omdat er met de Wapenwet (WWM) niet gehandhaafd kan worden willen burgemeester, politie en OM een messenverbod in de Algemene Plaatselijke Verordening van Zaanstad opnemen:

“De komende periode zal worden onderzocht in hoeverre en waar een messenverbod kan bijdragen aan het vergroten van de veiligheid in Zaanstad.”

Minister Grapperhaus heeft inmiddels gezegd dat een uitbreiding van het messenverbod wat hem betreft niet hoeft, de bestaande wetgeving (o.a. de mogelijkheid tot preventief fouilleren) biedt volgens hem voldoende mogelijkheden.

Dwangsom

In Rotterdam wil burgemeester Aboutaleb nog een stapje verder gaan. Ouders van kinderen die voor de tweede keer betrapt worden met een mes zouden een dwangsom van € 2500 moeten krijgen. De jongere zelf krijgt een gebiedsverbod.

Harrie van der Laan (Partij voor Ouderen en Veiligheid), Juliette Rot (Democratisch Zaanstad ), Peter van Haasen (PVV) en Stefanie Onclin (VVD) willen dat ook. Zijn dienden een motie in om

“contact op te nemen met burgemeester Aboutaleb en te onderzoeken wat er voor nodig is om deze maatregel in Zaanstad in te voeren.”

Dat is volgens deze partijen nodig omdat

“in Zaanstad steeds vaker kinderen in het bezit zijn van messen en de politie voorstander is van het opleggen van een dwangsom.”

Deel dit artikel:

15 reacties

 • Anja Verstraten

  Het moet zo snel mogelijk stoppen. Totaal niet effectief en levert meer problemen dat het oplost. Je krijgt zo geen band meer met mensen. Ik durf door deze acties bijna de straat niet meer op

 • Kees Huyser

  De incidenten hebben betrekking op Centrum Zaandam, Poelenburg (Zaandam) en rest ZaanSTAD. Zaanstad is groter dan Zaandam alleen. De statistiek zou eens opgesplitst moeten worden in de andere woonkernen zoals Krommenie, Wormer etc. Misschien dat dan blijkt dat preventief fouilleren daar zinvoller is.

  • De Orkaan

   Zaanstad geeft alleen deze cijfers. We hebben om gedetailleerde cijfers gevraagd maar krijgen die dus niet. In Poelenburg en Zaandam Centrum zjn meer incidenten gemeld dan op grond van de bewonersaantallen verwacht zouden kunnen worden. Voor het centrum is dat natuurlijk een beetje onzin, daar komen vooral mensen uit andere delen van de gemeente of zelfs van daarbuiten. Wormer hoort trouwens niet bij Zaanstad.

   • Anja Verstraten

    Niemand is open over de doeltreffendheid van deze acties. Die is er namelijk niet. Snel stoppen ermee. Zet die agenten in op iets nuttigs ipv schijnveiligheid

   • Kees Huyser

    Ik wilde Wormerveer typen, maar autocorrectie kortte dat naar Wormer af. Excuses.
    Desalniettemin blijft een uitsplitsing naar de andere woonkernen van Zaanstad nuttig om een beter inzicht te krijgen waar preventief fouilleren nodig of nuttig blijkt. Ik neem aan dat de gemeente deze cijfers wel heeft, anders zou het een bewijs van onvermogen zijn… Zijn deze misschien met een beroep op de WOB op te vragen?

 • Erik Esteie

  Ik vind dat er behoorlijk gegoocheld wordt met cijfers

  Als ik kijk naar het rode blok uit de tweede grafiek dan is dat een enorm aantal

  Maw, er klopt niets van de grafiek, van de 51 steekwapens waren er 33 niet strafbaar en staan dus ten onrechte in de grafiek…

  Als je die er uit haalt dan ziet alles er ineens heel anders uit

  Nog even en het stanley mes wat ik dagelijks gebruik op mijn werk beland ook in deze grafiek als ik de pech heb om in de politie fuik te belanden

  En hoe zit het met slagwapens?

  Wat valt hier precies onder?

  De hamer van een timmerman?

  Of de honkbalknuppel die in een broekzak verstopt zit?

  Nu ik toch bezig ben

  Overig?

  Wat is overig?

  Een opgerolde krant waarmee je iemand om de oren slaat?

  Nu snap ik best dat we allemaal een veilige wereld om ons heen willen maar dit gedoe is buiten proporties en versterkt mijn gevoel alleen maar dat we hard op weg zijn naar een politie staat waar je schuldig bent to het tegendeel bewezen is

  Hoezo “bijvangsten” als drugs, hebben we niet een gedoogbeleid?

  ID-issues?

  Het bewijs dat je bestaat niet in orde?

  Oh, ik moet nu ook al gaan verantwoorden waarom ik 1500 euro cash bij me heb?

  Nee, dit begint behoorlijk uit de klauwen te lopen en er wordt maar wat geroepen zonder dat men verantwoording neemt, en dit alles onder het mom van veiligheid

  Ohh je hebt wat rotjes op zak, nou dan zal je wel een zware crimineel zijn en we weten allemaal dat iemand die granaten gebruikt ooit begonnen is met rotjes en iemand die granaten gebruikt zal er niet voor terug deinsen om machine geweren te gebruiken

  Trouwens we weten ook allemaal dat wiet rokers de drugs maffia ondersteunen, toch?

  Ik maak me hier echt boos over en hou nu op, boos worden heeft namelijk geen zin…

  Ik wil nog één ding meegeven

  Een Amerikaanse president zei dit ooit en ik ben het hier hardgrondig mee eens, we hollen China lachend voorbij

  “Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety”

  • De Orkaan

   In de tekst wordt die nuancering wel degelijk gemaakt, van de 74 ‘wapens’ zijn er 27 verboden, de rest bestaat dus uit wat Zaanstad ‘ongewenst’ noemt.

   Omdat in de rapportage bij de overige en slagwapens het onderscheid niet gemaak wordt, kunnen wij zo’n grafiek (met details) niet maken. Zonder details wel.

   • Jaap Meeuwsen

    Ik lees toch ” Van de 51 aangetroffen steekwapens waren er 33 ‘niet-strafbaar’ volgen het evaluatierapport van Zaanstad “.
    Of lees ik dat nu ook weer verkeerd ?

    • De Orkaan

     Nee, dat lees je prima, wat is het probleem? Er zijn dus 18 steekwapens ‘wel strafbaar’ maar omdat er 27 overtredingen van de wapenwet zijn geconstateerd moeten die andere 9 te danken zijn aan slag- of vuurwapens.

   • Erik Esteie

    Beste Orkaan medewerkers

    Ik val al gelijk over het begrip “74 wapens”

    Als je kwaad wil dan is een Bic pen ook een wapen, en dat is precies wat ik bedoel met gegoochel met cijfers, gooi de statistiek de deur uit en vertel precies wat er is gevonden!

    Men probeert hier het eigen beleid te rechtvaardigen dmv statistieken

    Waar ik enorm over val is dat men probeert incidenten te bestrijden door middel van het zwaarste middel wat er is, nl mensen aantasten in hun persoonlijke levensfeer door vreemde handen toe (te moeten) laten en je op alle mogelijke manieren te laten betasten. En voor zover ik heb begrepen is dit ongeacht de leeftijd van de persoon die gefoullieerd moet worden(hoe verhoud zich dit tot het verhaal van kinderen en ouders, en dan de ouders verantwoordelijk houden, lees de bestuurlijke dwang maatregel wat de PVV, VVD en anderen willen?)

    En hoe zit het met dit

    “In totaal werden 74 wapens gevonden, 41 mensen werden gearresteerd, 27 daarvan op grond van de Wapenwet.”

    Hoezo werden er 74 wapens gevonden, er werden maar 27 mensen gearresteerd op grond van de wapenwet?

    Stemmingmakerij dus

    En hoe zit het met die 14 mensen die niet gearresteerd werden op grond van de wapenwet?

    Waarom werden die gearresteerd?

    Dit ging toch over verboden wapen bezit?

    Boden die 14 mensen heftig verzet?(wat ik me kan voorstellen..)

    Of waren dit allemaal dealers, of mensen van de VVD die weten hoe ze de belasting moeten ontwijken?

    Ik neem jullie niks kwalijk met de reportage over de reultaten wat betreft het preventief foullieren en hoop dat jullie je vastbijten in dit dossier want er staat een hoop SP (stierenpoep) in het bericht

    Zolang het OM of de politie niet precies vertelt wat er is aangetroffen en waarom mensen zijn gearresteerd kan ik hier helemaal niks mee en is het voor mij willekeur, ik kan morgen ook aangehouden worden en verdwijn dan in de statistieken zonder dat duidelijk wordt waarom

    En dat maakt mij enorm boos..

    We leven gvd niet in een politie staat waar je geen zwitsers zakmesje bij je mag hebben, of 1500 euro, of een zak wiet

    Mag ik iedereen verder een prettige voortzetting van de avond wensen, zonder het risico om staande gehouden te worden en tot het bot vernederd te worden omdat onze overheid graag wil weten wat ik in mijn zakken heb en bij mijn zak zou kunnen hebben(een Bic pen?)

  • Anja Verstraten

   Helemaal mee eens!!!

 • Jaap Meeuwsen

  Ik heb nog een kruissleutel in de auto liggen.
  Kun je iemand behoorlijk mee verwonden / doodslaan.
  Hoop maar niet dat ik aangehouden word.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *