Frans Mars maakte de Zaanstreek mooier

Liegen mag niet, maar de werkelijkheid mooier maken, is kunst. Een gerenommeerd staaltje daarvan is het Molenpanorama dat leraar/kunstenaar Frans Mars bijna zeventig jaar geleden voltooide en dat nu het pronkstuk van het Molenmuseum is.

Wat we nog meer niet weten over Mars wordt misschien wel onthuld in de theaterproductie ‘De Marsmeiden’ (kunstenaars en vrouwelijk schoon, jaja, dat geeft meer reuring dan een stilleven).

En dan wacht ons ook nog het kinderboek ‘De molens van meneer Mars’. De schrijver, Hans Kuyper, gaat op 10 oktober 2016 tijdens een speciale voorstelling voor scholen in het Zaantheater Frans Mars interviewen.

Midden in het Molenpanorama’ is een tentoonstelling die laat zien wat Frans Mars nu eigenlijk schilderde in 1941-1947 op het elf meter brede doek. Dat is de situatie aan de Zaanoever rond 1800, de tijd dat molens volop als productiemiddelen functioneerden en molenaars niet zaten te wachten op bezoekers.

Van alles wat Mars schilderde staat nog maar één bouwsel op de oorspronkelijke plek. En dat is geen molen maar een pakhuis.

Frans Mars aan het werk uit de collectie van het Gemeentearchief Zaanstad

Een beetje smokkelen
Mars wilde zoveel mogelijk molens laten zien. Daarom smokkelde hij een beetje. Tussen de molens De Cacaoboom en Het Rad van Avontuur liet hij een brede ruimte over. Daar zette hij tien molens neer die in werkelijkheid verscholen stonden achter huizen en gebouwen. Photoshop avant la lettre.

De tentoonstelling laat ook zien waarom Frans Mars zijn panorama maakte. Er zijn twee films te zien over het verdwijnen van de molens en de verhuizing van het molenpanorama van molen Het Pink naar het Molenmuseum.

‘Midden in het Molenpanorama’ is de entree naar de wereld van windmolen in 1800. De tentoonstelling is te zien tot het einde van het jaar. Het Molenmuseum is van dinsdag tot en met vrijdag van 11.00 uur tot 17.00 geopend; op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Een bijdrage van Jaap de Jong

 

 

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *