“Verlies niet de moed” zijn de laatste woorden van de grootmoeder van Hella de Jonge. Een afscheidsgroet voordat ze werd afgevoerd naar Auschwitz.

Het dunne velletje waarop ze met potlood geschreven zijn, vond Hella de Jonge onlangs in een van de dozen die haar vader bij de verhuizing had weg willen doen omdat de inhoud hem te zeer met de oorlog confronteerde. Hella en hij raakten er de maanden daarna over aan de praat en ook over hun gemankeerde relatie.

Hella de Jonge komt door de verhuizing van haar 88-jarige vader (Eli Asser), met wie zij tot dan toe een moeizame relatie onderhoudt, in het bezit van de nalatenschap van haar oud-tante. Die oud-tante is, samen met haar ouders, de enige overlevende van de Nazi-verschrikkingen.

Hella_Verlies-niet-de-moed_affiche_220-220x311Met behulp van foto’s en documenten, het zien van de registratie van een getuigenis van Hella’s moeder in het kader van het ‘Shoah Project’ van Steven Spielberg, het bezoeken van plaatsen met pijnlijke herinneringen, maar bovenal door gesprekken zonder voorbehoud, komen vader en dochter eindelijk tot elkaar.

De film die Hella de Jonge daarover maakte is in maart in De Fabriek te zien. Op 11 maart is Hella de Jonge zelf aanwezig en zal voorafgaand aan de film geïnterviewd worden door haar man Freek de Jonge.