Freek de Jonge treedt eenmalig op als ’tentoonstellings-curator’. Hij heeft in samenwerking met het Gemeentearchief Zaanstad een expositie samengesteld van foto’s uit het Zaandam van zijn jeugd.

Het gaat om foto’s uit zijn eigen collectie en uit die van het Gemeentearchief rond thema’s als voetbal, de brand van het Zaansch Veem en de Paaskerk.

Op vrijdag 3 november 2017 wordt de expositie geopend. De tentoonstelling is overdag op weekdagen in het stadhuis te zien.

In november (dinsdag 21 t/m zaterdag 25) speelt Freek de Jonge met orkest een nieuwe show in het Zaantheater onder de titel Reikhalzend Verlangen – Zaansch Veem 2. Dertig jaar geleden verscheen zijn boek Zaansch Veem met persoonlijke belevenissen en fantasieën van Freek uit de periode 1951 -1962, toen het gezin De Jonge in de Parkstraat in Zaandam woonde.

Ter gelegenheid van dit 30-jarig jubileum is het boek deze week opnieuw uitgebracht met oude en nieuwe verhalen. De titel is nu Reikhalzend Verlangen – gelijk aan de nieuwe theatershow. Het boek verscheen bij uitgeverij Atlas Contact. Op de cover de brand bij Zaansch Veem.

Begin september bracht hij al uren in het gemeentearchief door om foto’s en informatie te zoeken, daarbij werd hij geholpen door archivaris Frans Hoving en zijn collega’s.