Freek de Jonge zoekt Tijs Stolk

Van 21 tot en met 25 november dit jaar speelt Freek de Jonge exclusief in het Zaantheater de voorstelling Zaansch Veem 2.0.

Voor die tijd zou Freek heel graag in contact komen met Tijs Stolk.

In februari 1958 traden Stolk en De Jonge, in het kader van een adspirantenfuif (!) van leerlingenvereniging ZLV (Zaanlands Lyceum Vereniging), op in feest- film- en toneelzaal De Wadden die ooit op het Breedweer in Koog a/d Zaan gevestigd was. Hoewel Freek hoge ogen gooide, werd Tijs Stolk de winnaar van de avond.

In januari vorig jaar plaatsten we een oproep. Hij was toen op zoek naar informatie over die avond. Op dat bericht reageerden onder meer Ruud Plooijer en Bert Doets. Zij noemden Thijn Tolk en Thijs Tolk en zaten er dus dichtbij.

Plooijer was er trots op om met Freek op het podium te hebben gestaan:

‘Iedereen lag dubbel om Freek en niemand lachte om mij. Het was een soort van wedstrijd. Wij wonnen overigens allebei niet, Thijn Tolk won, want die kon goochelen.’

En Bert Doets schreef:

 ‘Het was Thijs Tolk, en hij een lange rij van scheermesjes aan een touwtje kan ik me herinneren.’

De ultieme informatie kwam van Geke van de Kamp van het gemeentearchief. Zij vond een stukje in de Typhoon van maandag 3 maart 1958 waarin te lezen valt dat Tijs Stolk op ‘waarlijk meesterlijke wijze’ optrad als de Chinese goochelaar Aho Sao Ling.  

Als je weet waar Thijs Stolk te vinden is, dan kan je dat hier doorgeven aan Freek. 

In het nieuwe theater De Kaasfabriek in Wormer is op 9 november een try-out van Zaansch Veem 2.0. Die voorstelling is helaas al uitverkocht.

Tijdens de laatste editie van – het door het nieuwe evenementenbeleid gesneuvelde- MidzomerZaan maakten wij deze opname van Freeks lofzang op De Zaan (we hopen dat dit lied voorbij komt tijdens Zaansch Veem 2.0):

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Co Plomp

    Thijs Tolk, een van mijn vrienden in de destijds bestaande kunstenaars scene in Zaandam. Hij woonde toen in een oud pand van Scheepswerf Brouwer aan de Hogendijk in Zaandam Een bewogen, soms agressieve,maar veelzijdig kunstenaar, een zoeker, rebel die , zoals hij zei , nooit de erkenning heeft gekregen die hem toekwam Ik leerde hem kennen als kelner in het destijds roemruchte cafe Het Spinnewiel ( nu Charlie’s Bar )aan de Zuiddijk in Zaandam.Ik heb met TES TOLK, zoals zich destijds ook wel noemde, verscheidene avonturen beleefd,gezopen, gediscussieerd ruzie gemaakt en zijn onvolprezen snert( met 7 bollen knoflook)gegeten , vlierbessen verzameld om daar een, uiteindelijk ondrinkbare,wijn van te maken De laatste keer dat ik hem sprak was in een woonboot naast een sloot bij Scheepswerf Brouwer bij de parkeerplaats aan de de Hogendijk te Zaandam. De plaats waar nu het Zaantheater staat. Als ik mij goed herinner woonde hij daar met Esther of Hesther, een blonde vrouw die hem kennelijk wel de baas was. Ik meen me nog te herinneren dat hij,destijds , ook nog in de offshore business gewerkt heeft. Daarna ben ik hem , helaas , uit het oog verloren. Het spijt mij dan ook ten zeerste te vernemen dat hij inmiddels is overleden. Hij was één van de vrienden uit de bewogen 70er jaren waaraan ik nog steeds met een zekere weemoed aan terug denk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *