Gedempte Gracht krijgt ‘hekje’

Zaanstad gaat een ‘laag hekje’ op de kademuur van de Gedempte Gracht in Zaandam plaatsen.

In december 2021 is een kinderwagen met baby in de gracht terecht gekomen. Eerder raakten ook een buggy met kind en een rollator in de gracht.

In de nieuwsbrief van Stadshart Zaandam wordt aangegeven dat Zaanstad daarom maatregelen neemt om de veiligheid te vergroten. Het hekje moet ervoor zorgen “dat kinderwagens, driewielers, rollators, rolstoelen, etc. niet meer te water kunnen raken.”

Het is nog niet precies te zeggen wanneer het hekje wordt geplaatst, maar dat zal binnen enkele maanden zijn.

Foto: De Orkaan, het hekje komt rechts (aan de zuidkant van de gracht)

Deel dit artikel:

27 reacties

  • Nee joh. Fliebertjes! Ze dempen de sluis bij de Wilhelminabrug toch ook niet omdat er af en toe een fietser de straat op rijdt?

   • Haak l

    Ze hadden tijdens de bouw een muurtje moeten plaatsen
    Het is altijd achteraf

    • M. de Boer

     Eens, maar het lijkt tegenwoordig overal zo te zijn, dat er niet meer wordt nagedacht als men iets maakt (laat maken) en dan pas veel later tegen dit soort zaken aanloopt. Er zijn de modernste middelen om een plan visueel te maken en nog gaat het fout. Nadeken en zich een plan inbeelden behoort blijkbaar niet meer bij de opleiding.

   • Hehehe eindelijk heb me altijd verbaasd waarom er geen hekken stonden! Dat kleine kinderen er zo in konden lopen want die zijn zo snel. Gemeente, des ter eerder des ter beter denk ik.

 • Hans Dekker

  Omdat ouders niet goed opletten, misschien met een telefoon bezig, moet er nu een hek geplaatst worden.

 • hans van rheenen

  Veiligheidsyndroom, maar natuurlijk nooit waterdicht …

  ZNSTD in de toekomst, misschien déze zomer nog de stad met de hekjes langs de Gracht, langs de Zaan en de vijvers, langs de wegen, het perron, rondom de bomen en de gratis zwemvesten met ZNSTD erop voor de slechtziende ouderen en voor alle niet-zwemmers … ???

  Het hek van de Dam!

 • Rens Kamminga

  Of het hekwerk komt links (zuidkant) of het hekwerk komt rechts (noordkant).
  Maar gezien de situatie zal het daar geplaatst worden waar geen gemetselde verhogingen zijn aangebracht, en dat is zowel ter linker als ter rechterzijde van de dan weer gedempte dan weer open gegraven gracht.
  Mocht het onverhoopt anders lopen, dan gaan we dat ongetwijfeld in deze rubriek vernemen.

 • Joke Baars

  Lage hekjes, daar kun je ook zo overheen kieperen 😅 en een hoger hek nodigt kinderen uit om te gaan klimmen, wellicht toch maar dempen, heet tenslotte Gedempte gracht

 • hans van rheenen

  De “hekjesverordening” …

  staat overigens diametraal op het gemaakte stadsontwerp van de supervisor Sjoerd Soeters en deze hekjes zullen daarom, mogelijk, straks allemaal weer verwijderd moeten worden (het fliebertjes-effect van de Wilhelminabrug).

  Indien NIET zijn er nog genoeg verdere uitspattingen te bedenken:
  https://www.istockphoto.com/nl/vector/prohibited-signs-gm165748120-12169801

 • Jan Oskam

  Eh.. welke kant loopt er ook al weer schuin naar beneden?

 • Pedro Ste.

  Zeer begrijpelijk. De meeste Amsterdamse en Haarlemse grachten zijn ook voorzien van lage hekjes.

  • hans van rheenen

   … met het primaire doel, dat bestuurders die hun auto aan een gracht willen parkeren niet de gracht inrijden.

   De Gedempte Gracht is 30cm diep, erg moeilijk om daarin te verdrinken.

 • René Brouwer

  Misschien een idee om het zootje weer te dempen? 🙂

 • Fons Sommeling

  Ik zie hier 11 reacties waarvan er slechts 1 “normaal” is. Verder, in mijn beleving, alleen maar gezwam. Pas als je er zelf mee te maken krijg, bijv; je eigen kind verdrinkt, dan zou je zeggen dat ze het veel eerder hadden moeten doen. Ik loop met rollator, en moest een keer plotseling uitwijken voor iemand die het nodig vond daar met een bloedgang langs te fietsen. Het scheelde centimeters of mijn rollator (mijn steun en toeverlaat)
  had in de gracht gelegen, en ik mogelijk ook. Van mij mogen die hekjes komen. Veiligheid ter voorkoming van…

  • Beste Fons en alle anderen die vragen om een meer of minder hoog hek.

   Zullen we afspreken dat we voortaan als Michelin mannetjes naar buiten gaan zodat we elk risico op ongevallen kunnen uitsluiten?

   Dit zogenaamde veiligheids denken begint lachwekkend te worden, het is alsof de overheid je ten koste van alles kan beschermen. Je kan ook meer richting de winkels lopen en zo de afstand tot de gracht vergroten

   Waar ik het wel met je eens ben is dat er wat mij betreft meer opgetreden mag worden op mensen die fietsen op het voetgangersgebied, helaas is het een feit dat de politie of de zogenaamde handhavers ver te zoeken zijn.

   Zal wel iets te maken hebben met dat de Gedempte Gracht een lage prioriteit heeft wat betreft handhaven. Men rent liever achter onze burgemeester aan en men vind ondermijnende criminaliteit belangrijker dan zoiets onzinnigs als je prettig en veilig voelen in het winkel gebied..

 • Eelco Aartsen

  Zonde van het geld

  • Adri Kuiper

   Het enig wat zonde van het geld is, is dat gemeente Zaanstad architect So(e)tter, opdracht heeft gegeven om dit project uit laten voeren door een krankzinnige

 • Jaap Meeuwsen

  Gewoon even een Tijdelijke Wet Maatregelen Grachtenbescherming 2.1 invoeren.

 • Roek Blokker

  Laat de mensen hun eigen verantwoordelijkheid nemen en opletten op de situatie. Moet de plaatselijke overheid dan altijd alles verzorgen. Dit wordt op een gegeven moment onbetalbaar.

 • hans van rheenen

  Vernieling of verminking …

  Ik adviseer de gemeente om m.b.t. de geplande hekjes aan de Gedempte Gracht nogmaals toch eerst “Apeldoorn te bellen” of Sjoerd de architect, om toestemming voor de aanpassing te vragen, voordat De Orkaan weer vol staat met nieuwe en opvallende verhalen.

  CITAAT: “Het auteursrecht is een erg sterk recht. Niet alleen een architect, maar alle makers van creatieve werken kunnen hun werk beschermen … tegen verminkingen”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *