Geef Aan De Orkaan!

Steun De Orkaan en help mee om professionele journalistiek in de Zaanstreek een stevig fundament te geven. Het bedrag kan je zelf aanpassen, wij zijn overal blij mee!

Doneren kan eventueel ook door een bedrag(je) over te maken naar de rekening van Stichting Zaans Media Platform de Orkaan. Iban: NL71 INGB 0006 1191 51

Het gaat eigenlijk prima met De Orkaan. Het bereik stijgt permanent. Naast ruim 130.000 unieke maandelijkse bezoekers hebben we meer dan 10.000 volgers op sociale media, duizenden mensen die reageren (38.000 reacties tot dusver) en honderden lezers die foto’s, video’s, verhalen en tips inzenden. Ongeveer de helft van wat je leest op De Orkaan komt van lezers zelf.

Maar het succes heeft een prijs. De Orkaan kreunt onder die toevloed van bezoekers. We zijn al overgestapt op een eigen webserver, ook de mailserver kon het werk niet meer aan, de gratis versie van de nieuwsbrief was niet meer mogelijk wegens de aanwas van abonnees, de website kreeg een eigen webmaster, we schaften videoapparatuur aan om (nog) betere filmpjes te maken en richtten een stichting op. De Orkaan werd een hobby met een prijskaartje. Met slechts twee redacteuren is het model bovendien erg kwetsbaar. 

We willen het fundament verstevigen, meer mensen bij de website betrekken en daarmee meer nieuws maken, meer video, meer podcasts… Kortom: professionele journalistiek maken zodat De Orkaan nog jaren een frisse bries over de Zaan kan blazen.

We doen dat door mee te dingen naar de uitzendlicentie voor de lokale omroep wat een structurele subsidie op zou kunnen leveren. Maar we willen ook laten zien dat we zelf geld kunnen verdienen via advertenties en producties in opdracht.

Ook onze lezers kunnen hun waardering omzetten in keiharde steun door te doneren.

Waar gaat dat geld naartoe?

Dat zal vooral gaan naar web- en mailservers, onderhoud van de website, de nieuwsbrief en video, – en audioapparatuur. In de toekomst willen we ook freelancers en journalisten gaan betalen en een pop-up-redactie ergens in de Zaanstreek openen waar iedereen naar binnen kan lopen. We leggen uiteraard verantwoording af over hoe we het geld besteden.

Deel dit artikel:

11 reacties

 • Peter Vandel

  Ik mis een mogelijke bestemming van het door jullie op te halen geld voor een koffieapparaat.

 • Dimitrie Grinwis

  Top! Meteen een geeltje overgemaakt.

 • Kees Huyser

  Hebben jullie ook ANBI status?

 • Henk Luijt

  Ik wil graag mijn waardering voor de Orkaan tastbaar maken door wat geld over te maken, maar meer nieuws maken, meer video, meer podcasts. . . dat hoeft toch helemaal niet? De hoeveelheid is prima zo. Kwaliteit moet voorop staan, niet kwantiteit.

  • Suzanne Serton

   Eens. ‘Meer’ is sowieso een doel dat nooit behaald kan worden. Het is een wortel aan een stokje. Wanneer is het genoeg?

 • Wendy Kind

  Done that!

 • Bert Valk

  Met dank voor alle inzet van de redactie heb ik ook wat overgemaakt.

 • Suzanne Serton

  Goede lokale journalistiek is noodzakelijk voor een democratische samenleving. Het brengt zaken aan het licht die voor de nationale pers niet interessant genoeg zijn, maar vaak van groot belang zijn voor de lokale bewoners. Ik hoop dat De Orkaan nog jaren haar goede werk voort kan zetten en daar draag ik graag een steentje aan bij.

 • Rita Melk

  Hallo geweldige Orkanianen,
  Machtig werk dat jullie al lang verrichten.
  Wil de waardering ook door een bedrag duidelijk maken maar hebt geen ‘Ideal’.
  Dus waar vind ik een bankrekeningnummer?
  Dank alvast en groeten, Jan en Rita Melk (Koog aan de Zaan)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *