Geen asielzoekers meer in Zaanstad

Het Centraal Orgaan Asielzoekers COA gaat asielzoekerscentra sluiten, verkleinen of niet meer openen.

Zaanstad en Zaandam komen in de lijst met te sluiten en krimpende centra voor. Dat zou erop wijzen dat de nieuwe AZC niet komt en de boot in de Achtersluispolder wordt gesloten.

COA:

De totale capaciteit voor de centrale opvang van asielzoekers wordt dit jaar teruggebracht naar 31.000 beschikbare opvangplaatsen (eind 2017).

Dit is nodig omdat het aantal asielzoekers in Nederland fors is afgenomen. Er blijven 61 opvanglocaties open en 45 locaties gaan sluiten of zijn al gesloten. Ook wordt de opvangcapaciteit van 18 bestaande locaties teruggebracht. Het COA heeft woensdag 26 april de betrokken gemeenten en de medewerkers geïnformeerd.

In de lijst staat het volgende:

 

Deel dit artikel:

14 reacties

 • Zaben

  Goed nieuws!

  Uitstekend voor het veiligheid van Zaankanters. Een AZC in het midden van het centrum, wat een slecht idee :/

  • Skofterige Harrie

   Het coa heeft onbedoeld meer in het belang gehandeld van de Zaankanters dan onze lokale volksvertegenwoordigers. Linkse lokale politici…bah!

 • Noot

  Ja, logisch, alle woonruimte is vergeven.
  Komt er zeker ook een kinderstop, omdat er voor onze kinderen al lang geen plaats meer is.
  ………….

  ik denk, voor een bepaalde bevolkingsgroep bestaan er nooit problemen

  • themx

   Sorry maar wat een onzin. Zou nog eerder in het voordeel werken voor huurders met een klein budget. Deze 100 opvangplaatsen kunnen nu huur woningen worden. Zaanstad ging namelijk uit van een akkoord en alle woonruimte was en is gereserveerd voor opvang. Nu pas kan het vrijgegeven worden

   • Hans Kuyper

    Wat er met het pand gebeurt, is aan de eigenaar. Daar heeft Zaanstad verder niets over te zeggen. Maar het zou mooi zijn als er (goedkope) woonruimte in kwam, natuurlijk. Moet het nog wel verbouwd worden.
    En verder vind ik het onbegrijpelijk dat het COA ervoor kiest geen vluchtelingen meer in Zaanstad op te vangen. De stad met de honderden betrokken vrijwilligers. De stad waar twee jaar geleden het verzet tegen de noodopvang voor het allergrootste deel fatsoenlijk bleef. De stad waar vluchtelingen, als ze statushouders zijn geworden, zo graag naar terugkeren. De stad die, ondanks de wispelturigheid van het COA, altijd bleef meedenken.
    De stad die, om al bovenstaande redenen, landelijk positief in het nieuws kwam. Echt onbegrijpelijk.

    • Albert Brinkman

     Eens Hans een blunder van het COA om de geplande ACZ in zaanstad niet door te laten gaan.
     Er is veel energie gestoken om het goed te laten verlopen met de opvang en nu gaat er een streep door alles heen.
     Ja ik ben daar boos om dat het COA zoiets doet.
     Dagelijks komen vluchtelingen europa binnen en die moeten worden op gevangen als het COA denkt dat het stopt dan hebben zij het mis.
     Laat de gemeente een kachig antwoord geven naar COA en de regering dat dit een blunder is van de eerste orde.
     Ik reken op je.

     • Hans Kuyper

      Dank voor het vertrouwen, Albert. Maar de gemeente heeft hier niet zo erg veel over te zeggen. Het zou beter zijn om de opvang decentraal te regelen, met een grote rol voor de burgemeesters. Dat plan is al eens eerder geopperd, en ook Geke Faber was er een groot voorstander van. Die lobby moet Zaanstad misschien eens gaan aanvoeren. We gaan het er zeker over hebben!

 • Skofterige Harrie

  Laten we dit lelijke gebouw slopen en er betaalbare woningen (huur en koop) realiseren.

 • boes

  De “boot” is geen azc maar een lokatie waar asielzoekers verblijven die in procedure zijn.

  Verblijf daar is over het algemeen kort.

 • Boon

  Weer veel dromers aan de rechterzijde. Denken dat sociale woningbouw gratis is. Hun Geert is daar op tegen maar dat willen ze niet zien. Goedkope woningen gaan er voorlopig in de Regio Groot Amsterdam niet gebouwd worden. Maar daar hebben ze dan ook voor gestemd. Minder woningbouw,minder zorg en vooral minder vreemde mensen.

  • Teun

   Dus de politiek is zover versimpeld dat je of voor asielzoekers bent of een fan van Geert??? Ik denk graag zelf na. Prettige dag verder.

   • Boon

    Je mag zelf nadenken, heel graag zelfs. Maar als je fan van Geert bent weet je ook dat hij tegen de sociale woningbouw heeft gestemd. En ja dan is het simpel.

 • Czaar Peter

  Stadsregio Amsterdam is natuurlijk op het gebied van wonen en samenwerking een drama, Zaankanters moeten hun wachtlijsten voor een woning delen met een tienduizenden Amsterdamse woningzoekenden en komen zo bijna niet meer aan de beurt in hun eigen gemeente.
  En samenwerken is natuurlijk ook drama, wij mochten geen ijsbaan wegens concurrentie voor de Jaap Edenbaan, daar kregen we een gevangenis voor terug, zodat Amsterdam op de plaats van de “Bijlmerbajes” het “Amstelkwartier”, een dure juppenwijk kan bouwen.
  Zo maak je dus van Zaandam en Purmerend het afvalputje van Amsterdam

  • Boon

   Ook daarin komen we uit bij het in het verleden genomen besluiten. In dit land heeft men uitgesproken dat alleen binnenstedelijk gebouwd mag worden. Polders zijn heilig verklaard dus alleen de lucht in. Ja dat geldt voor Amsterdam ook. Maar waarom zo een gehuil, Amsterdammers of Zaankanters werken nu eenmaal veel aan die zuidzijde van het NZ kanaal. Dus zoveel anders, bovendien zou het goed zijn voor Zaanstad als er hier ook wat meer Yppen zouden komen te wonen.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *