Geen bussen op 7 en 16 september 

Behalve de eerder aangekondigde regionale busstaking op woensdag 7 september heeft het FNV nu ook een landelijke staking voor het streekvervoer op vrijdag 16 september aangekondigd.

De regionale stakingen beginnen op dinsdag 6 september en duren tot en met vrijdag 9 september. Op 7 september wordt er in Noord-Holland gestaakt.

Medewerkers van de regionale vervoerbedrijven willen een betere cao, waarvoor eerder in een ultimatum de eisen werden neergelegd. Marijn van der Gaag, bestuurder FNV Streekvervoer, zegt in een persbericht van het FNV:

“De sector moet aantrekkelijker worden, zodat nieuw personeel aangetrokken kan worden. Op dit moment is er veel verloop, met personeelstekorten als gevolg. Daardoor stijgt de werkdruk en daarmee ook het ziekteverzuim.”

De staking volgens de vakbond ook in het belang van de reizigers:

“Met de stakingen luidden de medewerkers namelijk tegelijk de noodklok over de verschraling van het streekvervoer die al jaren bezig is. Afgelopen jaren is door corona, personeelstekort en de jaarlijkse, reguliere afschaling naar schatting zo’n dertig procent van de ritten verdwenen.”

Van der Gaag:

“‘In alles is te zien dat de directies van de vervoerbedrijven maar één ding voor ogen hebben: bezuinigen, bezuinigen en nog eens bezuinigen. Personeel lijdt daaronder door slechte arbeidsvoorwaarden en de reiziger door steeds slechter streekvervoer door het schrappen van lijnen.

In plaats van winst gedreven, moet het weer service gedreven worden.”

De sector gaat onder meer gebukt onder een hoge werkdruk met daaraan gekoppeld een hoog ziekteverzuim (ongeveer 15%) en een groot personeelstekort. Vervoerder EBS rijdt daardoor zelfs nog volgens de zomerregeling.

De FNV praat al geruime tijd met de werkgevers over de cao. Het gaat om koopkrachtbehoud, goede arbeidsvoorwaarden gezonde werkomstandigheden. Dit zal dan ook niet de eerste staking zijn.

De stakingen in de regio beginnen dinsdag 6 september in Flevoland, Zuid-Holland en Zeeland. Woensdag 7 september wordt er gestaakt in Noord-Holland en Utrecht en donderdag 8 september in Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. De laatste regionale staking is op vrijdag 9 september in Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel.

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *