Geen evenementen; wel mini-optredens? (misschien…)

Een volkszanger bij een zorginstelling, een klassiek concertje bij een ouderenflat, een dans-voorstelling op het binnenplein?

Mag dat eigenlijk wel in tijden van corona? Nee, eigenlijk mag er heel weinig. Voorlopig.

In veiligheidsregio Zaanstreek Waterland mogen tot 1 september, geen evenementen worden georganiseerd. Een kleinschalig optreden bij een verpleeghuis of een zorginstelling is alleen mogelijk onder strikte voorwaarden.

De regels van de Veiligheidsregio:

 • toestemming van de beheerder
 • artiesten en bewoners moeten 1,5 meter afstand houden
 • een optreden mag door maximaal 2 personen worden gegeven
 • het is niet toegestaan om versterking te gebruiken
 • het moet op een ‘afgeschermde plaats of een binnentuin’
 • er mag geen publiciteit vooraf worden gemaakt

Dat overziend, voldoet vrijwel niets wat de afgelopen weken is georganiseerd aan deze regels: Fanfare ZFC in Zaandijk (teveel artiesten), René Eshuijs bij d’Acht Staten, Camp! in de Durghorst, Wolter Kroes bij Torenerf, Double Request en RTV Zaanstreek op het Zaaneiland, Sportbedrijf Zaanstad in de Gotershoek (allemaal met versterking), DJ Ferry Corsten op de Zaanse Schans (veel publiciteit vooraf).

Burgemeester Jan Hamming laat aan De Orkaan weten dat met de regel van de geluidsversterking in de praktijk ‘iets genuanceerder’ wordt omgegaan:

“Als er een klein optreden is bij bv een verzorgingstehuis zou dat met geluid mogen gebeuren. Het is vooral belangrijk dat er geen grote drukte ontstaat en dat de afstand goed gewaarborgd kan worden.”

Accordeonist Siem Hottentot trad op in de Lishof in Oostzaan, zonder versterking en in z’n eentje in de binnentuin. Dat was volgens de regels. (Eigenlijk mag een draaiorgel ook, maar daar denken ze in Oostzaan anders over).

Foto boven: (versterkt) optreden bij een appartementencomplex op het Zaaneiland (foto Jacob Reitsma), onder: ZFC in Zaandijk.

zfc corona

Deel dit artikel:

2 reacties

 • Wilma Vloon

  Hoi, hier een reactie namens ZFCZaandijk, we hebben eind april 15 miniconcertjes gehouden met instemming van de gemeente en Handhaving. Steeds met voldoende afstand en een bezetting van vijf of zes mensen. De gemeente heeft helaas besloten dat ons aantal te groot is. We hebben hier begrip voor, aan de andere kant staan we te popelen om weer van start te gaan.

 • Het genoemde optreden van Camp in de Durghorst was geheel volgens de regels (met z’n tweeën op anderhalve meter afstand van elkaar en zeker tien meter van de mensen, en akoestisch.) Overigens was dat ons laaste optreden, de rek is er uit na zo lang niet optreden, we zijn gestopt. Ons Durghorst optreden is, met dank aan de Orkaan! te zien op
  https://www.facebook.com/DeOrkaan/videos/223720885708502/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *