In theater De Kaasfabriek te Wormer speelde Theatergroep Odion zondag 18 februari voor een uitverkochte zaal. De negen acteurs met een verstandelijke beperking gingen op het toneel op zoek naar het ideale bruiloftsfeest. 

In de voorstelling staat het thema ‘trouwen’ centraal. De hoofdrolspeler gaat trouwen, maar heeft nog geen idee met wie van de zes bruiden. Alle bruiden willen graag. Ze vechten voor een plek voor het altaar. Hij moet een keuze maken, terwijl zijn twee vrienden de bruiloft proberen te stoppen.

Als de laatste toeschouwers binnenkomen en de spotlights aanspringen staan de acteurs vol spanning in de coulissen te wachten tot ze het podium mogen betreden. De muziek start en de eerste acteurs maken hun entree op het podium. 

Emoties

Roze overheerst. De mannen dragen een deftig roze pak en de vrouwen zwieren op het podium in een roze bruidsjurk met een sluier. 

Na enkele minuten barst het publiek al in lachen uit. Veel tekst hebben de acteurs niet, ze brengen het verhaal vooral tot leven door hun emoties. 

Simone van Hooff werkt als persoonlijk begeleider bij Odion, maar zit vanavond als toeschouwer in de zaal. ‘Het zat zo grappig in elkaar waardoor het geen moment verveelde. Ik bleef maar lachen.’ (verhaal gaat door onder foto)

Patrick speelde in de voorstelling een vriend van de bruidegom. ‘Het leukste aan het spelen in de voorstelling vond ik het dragen van de mooie kostuums’, vertelt hij. Ook hield Patrick zijn medespelers goed in de gaten. Als er iets misging, schoot hij snel te hulp. Zenuwachtig waren de acteurs niet, zelfs hoofdrolspeler Nick stond zelfverzekerd op het podium. ‘We hebben samen goed geoefend, dus ik was niet gespannen’, aldus Nick. 

Theaterdocenten Lia Rood en Ellen Keizer hebben met de groep een jaar lang elke maandag de voorstelling geoefend. ‘Het mooiste aan werken met Theatergroep Odion is dat ik me moet verplaatsen in hun manier van denken, om zo een mooie voorstelling te maken. Dat vind ik heel leerzaam’, vertelt Lia.

‘Het thema trouwen vonden de acteurs geweldig, het begon echt bij hen te leven’, benoemd Ellen. De theaterdocenten zagen niet alleen het plezier in het toneelspelen bij de acteurs, ook kwamen ze uitdagingen tegen tijdens het oefenen. Zo hebben ze hard geoefend op het stemgebruik en het duidelijk tonen van emoties.

‘Onwijs veel lol’

Ellen en Lia hebben een afspraak gemaakt met de theatergroep. ‘Als we op de zwarte podiumvloer staan zijn we acteurs, hier spelen we het verhaal. Maar als we op de gewone houten vloer staan, dan zijn we weer onszelf. Dit zorgt voor een duidelijke scheiding tussen acteren en het echte leven voor de toneelspelers.’

‘Niet alleen de acteurs hebben veel plezier in het toneelspelen, ook wij hebben onwijs veel lol gehad,’ vertelt Ellen.

Wegens het grote succes van deze middag staat er al een nieuwe voorstelling op de planning. Lia en Ellen weigeren vooralsnog tipje van de sluier op te lichten. Zo blijft het spannend voor het publiek.

Theatergroep Odion pakt op 20 oktober groots uit met een dansvoorstelling van een andere theatergroep in het Zaantheater. De theatervoorstelling ‘Het zal je maar gebeuren’ is terug te kijken via het YouTube-kanaal van Theater De Kaasfabriek Wormer. De voorstelling werd georganiseerd door dagactiviteitencentrum Het Watermerk in Krommenie, dat valt onder Odion.

Door Liv Galjé (tekst en foto’s)