Begin november moeten de eerste asielzoekers gehuisvest worden in twee ‘hotel-boten’ die aan de Rijshoutkade in de Achtersluispolder in Zaandam.

De Orkaan had een afspraak om vandaag alvast een impressie te maken van de opvang. Dat werd op het laatste moment verhinderd door de eigenaar van de kade waar de boten aanmeren.


Update 29/10: Vandaag ontvingen we we foto’s van de binnenkant van iemand die de manier waarop we werden behandeld niet erg netjes vond.


De lezer moet het doen met paar foto ‘s op afstand, de Orkaan-redacteur van dienst kreeg via een scheldkanonnade te horen dat ze moest ‘opsodemieteren’.

De afspraak was gemaakt via de eigenaar van de boten, dinsdag werden de kamers nog gereinigd en kregen een anti-legionella-behandeling, maar vandaag zou De Orkaan welkom zijn om een filmpje te maken. Dat werd dus op niet mis te verstane en agressieve wijze verhinderd door de eigenaar van de kade die onmiddellijk eiste dat het terrein werd verlaten. Volgens de eigenaar van de boten zou de eigenaar van de kade overvallen zijn door de plannen van COA.

Bij het COA zijn ze verbaasd over die lezing, Rolf Vullings die over het dossier Zaandam gaat, stelt dat er zowel met de eigenaar van de boten als met de eigenaar van de kade normale huurcontracten zijn afgesloten, “gisteravond hebben we met alle ondernemers uit het gebied een heel plezierige en informatieve avond gehad, dus deze reactie verbaast me erg.”

De woordvoerder van burgemeester Hamming zegt ook verbaasd te zijn over deze bejegening die hij “ongepast en onacceptabel” noemt. Vanuit de gemeente wordt het doorgegeven aan het COA.