Verkamering is nu al niet toegestaan in Poelenburg, Peldersveld, Zaandam-Zuid en de Russische Buurt. Daaraan worden Hoornseveld, Rosmolenwijk en Kogerveldwijk toegevoegd. Deze wijken krijgen ook een verkamerings-verbod.

Een voorstel van Annemarie van Nieuwamerongen (VVD) om het verbod uit te breiden tot Zaandam Nieuw-West (Westerwatering) kreeg onvoldoende steun. Uitbreiding van het verbod naar meer wijken wordt wel onderzocht. Verkamering betekent dat er aan drie of meer personen verhuurd wordt.

De VVD diende het voorstel in omdat er ook in Westerwatering op grote schaal verkamerd zou worden, zowel legaal als illegaal. In de wijk is tot nu toe twaalf keer toestemming gegeven voor de omzetting van een woonhuis naar kamerverhuur. Wethouder Harrie van der Laan (POV) zei eerder dat uit die wijk geen meldingen zouden binnenkomen.

Van Nieuwamerongen betwistte dat, volgens haar wordt er al jaren geklaagd. Zij werd daarbij gesteund door POV’er Jaap Keijser, Karin Lassooy (DM), Khaan Kük (DENK), Hanneke Veurink (CU), Melchior Mattens (PvdD) en Marianne de Boer (LZ) die allemaal wel degelijk meldingen hadden binnengekregen. De Boer: “de mailbox is ontploft, FaceBook staat er vol mee, hoe kan het dat er geen meldingen bekend zijn?” Marc Wit (CDA): “Wij vinden dat die wijk moet worden meegenomen. Wij moeten het durven. Laten we nu lef tonen.”

Handhaving

Wethouder Harrie van der Laan zat duidelijk in zijn maag met de meldingen die hij eerder zei niet te kennen. Het zou bijvoorbeeld over meldingen van (illegale) verkamering kunnen gaan, “ik heb geen goed beeld kunnen kunnen krijgen van waar die meldingen gebleven zijn, ik ga het uitzoeken. We hebben wel een paar dingen kunnen terughalen.”

Van der Laan kwam ook met een oplossing: “ik wil meer handhaving, we gaan onwenselijke illegale situaties oplossen.”

Het voorstel van de VVD werd met alleen steun van CDA, PVV, VVD, Groep Lassooy (DM), Groep De Boer (LZ) en DZ uiteindelijk verworpen. Een motie van PvdA en GL om te inventariseren of het verbod op verkamering zou kunnen worden uitgebreid werd wel door de hele raad gesteund.

Schadeclaims

Steun voor uitbreiding betekent niet dat het al een gelopen race is. Er lopen nog rechtszaken en beroepszaken, waaronder een zaak bij de Raad van State. In het voorjaar van 2023 werd Zaanstad op de vingers getikt door de rechter omdat het verkameringsverbod onvoldoende gemotiveerd was. De verordening is inmiddels opnieuw onderbouwd maar of dat voldoende is moet nog blijken bij de rechter. Naar aanleiding van de uitspraak is ook een aantal schadeclaims bij Zaanstad ingediend.

Ondanks dit voorbehoud drong Van der Laan aan op steun voor de verordening, ook omdat daarmee een opkoopbescherming ingevoerd wordt: “daarom moet u voorstemmen”. De opkoopbescherming voor woningen met een WOZ-waarde van € 390.000 en lager in alle Zaanse wijken betekent dat de woning na koop vier jaar lang niet verhuurd kan worden zonder vergunning. Dat maakt het onaantrekkelijk voor beleggers om die woningen op te kopen.

Screenshot

Door Piet Bakker.