Geen zwarte Pieten bij Sint-intocht? Grauwe Eeuw wil intocht stoppen… (en meer)

De NTR die op 17 november de Sinterklaas-intocht uitzendt, heeft besloten alleen ‘roetveeg’-Pieten in het Sinterklaasjournaal te laten zien. Of ze wel ingezet worden bij het evenement op de Zaanse Schans is niet bekend.

De NTR: “De Pieten hebben roet op hun gezicht omdat ze door de schoorsteen gaan. Al naar gelang een Piet vaker door de schoorsteen is gegaan, heeft hij of zij meer roet op het gezicht.”

UPDATE: Actiegroep De Grauwe Eeuw heeft als reactie aangekondigd niet te gaan demonstreren maar de ‘racistische intocht’ te zullen stoppen. Zie onderaan dit bericht meer informatie.

De NTR motiveert haar keuze als volgt:

“De NTR volgt de Pietendiscussie op de voet. Wij zijn ons bewust van de rol van Het Sinterklaasjournaal in de beleving van het Sinterklaasfeest in Nederland. Deze rol zien wij in het licht van de publieke taak van de NTR als onafhankelijke omroep, om maatschappelijke ontwikkelingen in onze programma’s te weerspiegelen; niet om ze te sturen of om er standpunten over in te nemen. Juist om deze rol op zorgvuldige wijze te vervullen, zijn wij geen actieve deelnemer in de Pietendiscussie.

De NTR maakt Het Sinterklaasjournaal met respect voor de traditie en met oog voor ontwikkelingen in de samenleving. Veranderingen in de traditie vinden hun weerslag in Het Sinterklaasjournaal. Wie Het Sinterklaasjournaal jaar in, jaar uit volgt, ziet dat wij een geleidelijke verandering voorstaan. Traditie en verandering gaan hand in hand.”

Over de rol van Zaanstad zegt de omroep:

“De intentie van de NTR is om de organiserende gemeente elk jaar zoveel mogelijk mee te nemen in de visie van de NTR en onze ervaringen daarmee zijn positief.”

‘Meenemen in de visie van der NTR’ lijkt erop de duiden dat Zaanstad ook voor de roetveeg-Piet gaat. Het Sinterklaasjournaal is vanaf maandag 12 november dagelijks te zien.

UPDATE vanuit de gemeente (4 okt): “De mediaberichten wekken de indruk dat er alleen nog maar roetveegpieten zijn. De Sinterklaas comités zijn echter vrij in het leveren van pieten naar eigen keuze.”

De Grauwe Eeuw

Actiegroep De Grauwe Eeuw waar activist Michael van Zeijl één van de aanvoerders van is, heeft via Facebook aangekondigd niet te gaan demonstreren maar de ‘racistische intocht’ te willen stoppen:

“Actiegroep de Grauwe Eeuw gaat niet demonstreren bij de nationale intocht maar dit event stoppen met acties, wanneer deze niet van alle racistische elementen is ontdaan.”

Van Zeijl maakt zich in het persbericht vooral druk over het onrecht dat hemzelf en andere ‘antiracisme activisten’ wordt aangedaan. Hun ‘mensenrechten’ zouden niet worden gerespecteerd. Burgemeester Hamming is een leugenaar volgens van Zeijl, die ook zegt dat hij nog geld voor een treinkaartje van Zaanstad terug moet krijgen: “het beloofde declaratieformulier voor reiskosten is ons overigens ook nooit toegezonden”.

Vervolgens gaat Van Zeijl op een niet geheel navolgbare wijze los op zijn collega’s, een “activistencollectief wat zichzelf schuldig maakt aan racisme te legitimeren”:

“Tussen de activisten die aankondigden wel te gaan demonstreren zitten witte activisten die activisten van onze actiegroep in een racistische situatie hebben gebracht. Vervolgens hebben ze deze situatie nooit hersteld maar juist compleet laten escaleren o.a. door de niet witte activisten te belasteren en overal van uit te sluiten.

Het collectief waar deze activisten deel van uitmaken bagatelliseert ook kolonialisme en de mensenrechtenschendingen op de Palestijnen door apartheidsstaat Israël.”

Ten slotte gaat Van Zeijl ook nog even in op de roetveeg-Pieten zelf:

“Vandaag werd aangekondigd dat er alleen maar ‘roetvegenpieten’ zullen meelopen in Zaandam, maar leden van de actiegroep hebben toevallig de roetvegenpieten van het Sinterklaasjournaal gezien en deze versie is gewoon nog steeds blackface. Vandaar dat we toch besloten hebben dat acties nodig zijn, over de invulling hiervan zijn we met andere organisaties in gesprek”

Sinterklaascomité Zaanstad

Het bestuur van de Stichting Sinterklaascomité Zaanstad zegt op Facebook het te betreuren “dat alle pieten als roetveegpieten gaan tijdens de landelijke intocht op 17 november in Zaandijk.” De Stichting zegt wens voor een zwarte piet uitgesproken te hebben tijdens overleg met de gemeente Zaanstad.

UPDATE: Het Sinterklaascomité heeft doet volgens NH nieuws nu niet meer mee met de intocht op 17 november.

Op hun eigen Sint-intocht van 24 november zullen ze alleen donkere pieten meenemen op de stoomboot.

Je bent een Zaankanter als…

De discussie verdeelt ook de Zaanse Facebook-groepen. Kevin De Koning Panen, de organisator van een VOOR Zwarte Piet demonstratie zag een oproep verwijderd van Je bent een Zaankanter als… Beheerder Bram Dimmick zag dat men “niet in staat was om een dergelijke discussie aan te gaan zonder elkaar letterlijk uit te schelden.” Vervolgens wordt hij door Kevin voor ‘lafaard’ uitgescholden en door een andere bezoeker voor ‘Groot Slappe zak Bram’.

PVV

Inmiddels hebben 65 mensen gezegd deel te nemen aan de demonstratie, waaronder de Zaanse PVV-fractieleider Peter van Haasen en steunfractielid Jaap Docter aldus informatie op de PVV-Facebook-pagina.

De discussie is daar ook verre van vriendelijk (screenshot – discussie is inmiddels vetrwijderd).

Demonstraties

De woordvoerder van burgemeester Hamming van Zaanstad stelt dat voor een demonstratie geen vergunning nodig is, wel moet een kennisgeving te worden gedaan op basis van artikel 2.3 van de APV. De burgemeester kan hier nadere voorschriften aan verbinden.

“We zijn ons bewust dat het een landelijk evenement betreft en mogelijk meer demonstranten verwacht kunnen worden dan gebruikelijk. Welke nadere regels voor 17 november gelden, wordt op dit moment nader uitgewerkt.

Er is op dit moment 1 melding ingediend. Met deze melder is een gesprek om na te gaan wat de plannen zijn en op welke wijze hier invulling aangegeven gaat worden.

Indien er meerdere verzoeken binnenkomen, wat we ook verwachten, gaan we met indieners in gesprek. We proberen ze goed als mogelijk te faciliteren om hun recht van demonstreren uit te oefenen en we maken afspraken op welke wijze dit veilig kan plaatsvinden. Zowel voor hen als demonstranten als voor de bezoekers van het evenement.”

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Paul

  Neemt de NTR een wijs besluit…. is iedereen boos.

  Ik ben groot voorstander van zwarte piet, maar laten we vooral het feest weer leuk maken voor de ouders.

  Extremisten die in de niche van de maatschappij leven heb ik niet zoveel mee. Jammer dat zij geen enkele bereidheid tot compromis hebben. We moeten uiteindelijk toch op een manier samenleven. Zijn alle zwarte pieten weg is het nog niet goed. Zucht.

 • Berry van Adrichem

  Tjonge, wat een zielige en opruiende tekst van ‘actiegroep’ de Grauwe Eeuw die slechts uit 1 persoon bestaat. Het zal je dagbesteding maar zijn. Hoop trouwens dat deze meneer ook in de toekomst nooit een declaratieformulier van de gemeente Zaanstad zal ontvangen.

 • Bruce

  Je zou hopen dat een compromis tot een einde, of in ieder geval vermindering, van het conflict leidt. Ik zie denk ik alleen maar een omkering van rollen momenteel; PVV’ers en pro-Zwarte Piet mensen die willen gaan demonstreren, anti-Zwarte Piet mensen die roepen “laat die kinderen nou gewoon genieten van de intocht met roetveegpieten, het is een kinderfeest”…

 • hans van loo

  Het slappe knieën besluit van NTR is schrijnend.Het buigen voor de hersenspinsels van een minderheid,met de nadruk op hersenspinsels.”Racist,racisme”,die inmiddels gevleugelde mode-woorden liggen op hun lippen bestorven. Stumperds.

 • Paladijn

  Er is nog een andere oplossing. Ga niet naar deze intocht maar naar de intocht in je woonplaats waar wel zwarte pieten zijn
  Boycot de NTR uitzending en blijf thuis.

 • Hanneke Admiraal

  Lieve mensen,
  laten we nu het goede voorbeeld geven voor al die KINDEREN die zich verheugen op het Sinterklaas feest.
  Wat hebben wij eraan als iedereen zijn hakken in het zand steekt en over en weer elkaar ‘zwart’ maken.
  Volgens mij ziet geen enkel kind of er nu een rode, witte , gele of roet piet rondloopt, het enige wat ze zien zijn een stelletje VOLWASSEN mensen die zich ontzettend aanstellen.Er zijn veel ergere dingen in de wereld waar je je beter druk om moet maken.

 • Rob

  De beste Tweet hierover was deze:

  “Ojee, roetveegpieten. Hoe gaan kinderen dat aan hun ouders uitleggen?”

  Jammer, maar vasthouden aan een sprookjesfiguur uit hun jeugd gaat er aan voorbij dat het sinterklaasfeest al vaker is aangepast aan de tijdgeest.

  Prima besluit dus van de NTR.

 • Hans Mandjes

  Wij leven momenteel in een Multi-culturele sameneving, waarin iedereen mee mag doen en zeker niet via een figuur, ontstaan in een ver slavernij verleden, beschimpt of bespot mag worden. Ik opteer voor witte-regenboog- of roetveegpieten. Laat het feest een feest voor iedereen zijn en niet alleen voor mijn blanke medelanders die maar vast blijven houden aan wat al lang voorbij is.

 • Gre Luttik

  Roetveegpieten, Palestina, zwarte Pieten, Van Zeijl, Zaandijk, Hamming, PVV, herkenbare Pieten, De Zaanse Schans Zaandam, NTR. Ben ik nou zo slim of is die Van Zeijl nou……….
  Zien we door de bomen misschien de maan niet meer? Ik ga lekker op vakantie! In België heb je dat aggenebbishgedoe niet.
  Lekker bij de Zuiderburen naar een geweldige optocht kijken. Een raad voor Mijnheer van Zeijl en al die anderen die zich zo druk maken: doe gewoon dan doe je al gek genoeg of probeer de Belgen eens hun Sintfeest te ontnemen! Krijg je gelijk een Zwarte Piet op je dak.
  Krijg je met de roe. Kun je lachen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *