Gelijke monniken? Gelijke kappen? Niet echt…

En plots had de Bullekerk geen vergunning meer. Nergens voor. Geen concert, geen evenement, geen toneelstuk, geen binnenmarkt…

Er mocht bijna niks meer en als er wel wat mocht, was het niet toegestaan toegang te heffen, alcohol te schenken of voor welke drank dan ook geld te vragen. Ook buurtbijeenkomsten en privé-feestjes mogen niet.

Iemand had geklaagd dat de vergunning niet in orde was en Handhaving greep in zonder mededogen. Dat veel van dit soort evenementen al jaren in de kerk plaatsvonden, ook voordat het ‘Cultureel Centrum’ werd, speelde geen rol. Dat er in 2006 al een vergunning werd verleend waarin staat dat deze geldig blijft zolang daar dezelfde soort activiteiten worden georganiseerd ook niet. En dat er in mei van dit jaar al een vergunning werd aangevraagd voor (o.a.) commerciële exploitatie speelt ook geen rol.

Er moet volgens de gemeente een Horeca Exploitatievergunning en een Paracommerciële Drank- en Horecawetvergunning worden aangevraagd.

Tot die tijd is het organiseren met een omweg, en vergunningen aanvragen. Hoe ziet dat er in de praktijk uit? Niet zo goed (onder het  plaatje leggen we uit waarom).

vergunningen bullekerk

In de bekendmakingen van Zaanstad (27 november) werd voor 8 evenementen in 2019 een vergunning afgegeven. Het is een vreemd overzicht:

 1. Twee van de evenementen zijn al geweest (23 en 26 november), hoezo bezwaar?
 2. Een evenement is dit weekend, hier heeft bezwaarmaken – wat formeel nog kan – uiteraard geen enkele zin.
 3. Drie evenementen zijn helemaal niet in 2019 maar in 2020.
 4. Alle evenementen zijn ‘binnen’-evenementen; dat is zeer ongebruikelijk, in Zaanstad wordt doorgaans alleen voor buitenactiviteiten (Kerstmarkt, braderie, snertloop, LINDA, Dam-tot-Dam, Sinterklaasintochten) en niet voor dit soort evenementen een vergunning aangevraagd.
 5. Van dit soort binnen-evenementen worden er elke week tientallen georganiseerd in Zaanstad, in kerken, buurthuizen, dorpshuizen, sportkantines, verzorgingstehuizen, broedplaatsen… Hebben die een volledige horeca-vergunning? Of evenementen-vergunning?

Gelijke monniken, ongelijke kappen…

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Ik vraag me af of alle activiteiten die in december plaatsvinden in kerken/gebouwen in de Zaanstreek op de hoogte en voorzien zijn van de door de gemeente opgelegde vergunningen.

 • Ewoud de groot

  als je de bureaucratie en nog erger handhaving tegen je hebt …..
  en de beruchte Parkstraat zeikerd moet maar eens naar een verzorgingshuis
  ( arme bewoners daar ) of beter een alleenstaand schuurtje in Drenthe 😉

 • Gre Luttik

  Kan de “zeikerd” tijdens evenementen in de Bullekerk misschien gezellig naar het Leger des Heils een bakkie doen?

 • Siem Meijn

  In december is er een kinder optreden van de Westerkim, gaat dat nog door?
  Kinderen mag je toch niet straffen voor een kerst toneelstuk.

 • W.A.Lepelaers

  Misschien toch niet een buurt bewoner maar broodnijd?? Kom op zeg, maak een gezellig praatje met de nieuwe uitbaters, en wens elkaar succes, dat is pas gezonde concurentie!!

 • jan de bruin

  En nog steeds heeft de horecaondernemer van De Fabriek geen getekend huurcontract en heeft het bestuur van het filmhuis de vergunningen nog steeds niet rond. Ook hier werkt de afdeling vergunningen en handhaving zo traag als
  stroop ipv de dynamiek en de noodzakelijke verbouwing van een mooie culturele instelling te bevorderen door snel
  en adequaat te handelen!

 • Jaap Meeuwsen

  Ze hebben daar in het Stadhuis, ( uh, Stadhuis ? Zaanstad is echt geen stad hoor) geen idee waar ze mee bezig zijn.
  Het wordt steeds treuriger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *