En plots had de Bullekerk geen vergunning meer. Nergens voor. Geen concert, geen evenement, geen toneelstuk, geen binnenmarkt…

Er mocht bijna niks meer en als er wel wat mocht, was het niet toegestaan toegang te heffen, alcohol te schenken of voor welke drank dan ook geld te vragen. Ook buurtbijeenkomsten en privé-feestjes mogen niet.

Iemand had geklaagd dat de vergunning niet in orde was en Handhaving greep in zonder mededogen. Dat veel van dit soort evenementen al jaren in de kerk plaatsvonden, ook voordat het ‘Cultureel Centrum’ werd, speelde geen rol. Dat er in 2006 al een vergunning werd verleend waarin staat dat deze geldig blijft zolang daar dezelfde soort activiteiten worden georganiseerd ook niet. En dat er in mei van dit jaar al een vergunning werd aangevraagd voor (o.a.) commerciële exploitatie speelt ook geen rol.

Er moet volgens de gemeente een Horeca Exploitatievergunning en een Paracommerciële Drank- en Horecawetvergunning worden aangevraagd.

Tot die tijd is het organiseren met een omweg, en vergunningen aanvragen. Hoe ziet dat er in de praktijk uit? Niet zo goed (onder het  plaatje leggen we uit waarom).

vergunningen bullekerk

In de bekendmakingen van Zaanstad (27 november) werd voor 8 evenementen in 2019 een vergunning afgegeven. Het is een vreemd overzicht:

  1. Twee van de evenementen zijn al geweest (23 en 26 november), hoezo bezwaar?
  2. Een evenement is dit weekend, hier heeft bezwaarmaken – wat formeel nog kan – uiteraard geen enkele zin.
  3. Drie evenementen zijn helemaal niet in 2019 maar in 2020.
  4. Alle evenementen zijn ‘binnen’-evenementen; dat is zeer ongebruikelijk, in Zaanstad wordt doorgaans alleen voor buitenactiviteiten (Kerstmarkt, braderie, snertloop, LINDA, Dam-tot-Dam, Sinterklaasintochten) en niet voor dit soort evenementen een vergunning aangevraagd.
  5. Van dit soort binnen-evenementen worden er elke week tientallen georganiseerd in Zaanstad, in kerken, buurthuizen, dorpshuizen, sportkantines, verzorgingstehuizen, broedplaatsen… Hebben die een volledige horeca-vergunning? Of evenementen-vergunning?

Gelijke monniken, ongelijke kappen…