Gemeente: vuurwerkvergunning “in zeer kort tijdsbestek behandeld”

Omwonenden van het In ’t Veldpark keken vreemd op toen de gemeente op vrijdag 16 december bekend maakte dat er twee dagen later een vuurwerkshow in het park zou zijn.

Ze konden wel tot 27 januari bezwaar maken, maar dat was mosterd na de maaltijd. “Een waarschuwing was wel netjes geweest” schreef één van de omwonenden.

Voor de volgers van vuurwerkwinkel Bofi op Facebook was het geen verrassing. Al 0p 7 oktober kondigde Bofi een “spectaculaire” show aan, niet in het In ’t Veldpark overigens, maar bij de brandweerkazerne bij de rotonde (het oude VVZ-terrein). De liefhebbers mochten kiezen van Bofi: “Heeft u voorkeur voor zondag 18 december of zaterdag 24 december?”

Op 18 november meldt Bofi dat de show bij de brandweerkazerne op 18 december is, die aankondiging wordt een aantal keren herhaald. Maar op 3 december blijkt de plek te zijn veranderd: het is nu het Veldpark geworden.

Maar waarom maakt de gemeente dat pas op 16 december bekend? Omdat Bofi shows bekend maakt waarvoor helemaal geen vergunning is gegeven.

Op 2 november ontvangt de gemeente de aanvraag van Bofi voor de vuurwerkshow (dus bijna een maand nadat het bedrijf de show zelf al aankondigt). Die vergunning wordt op 29 november geweigerd.

Op 3 december zegt Bofi de show naar het Veld park te verhuizen, maar die aanvraag is pas op op 8 december bij de gemeente binnen. Dit keer neemt de gemeente binnen een week een besluit, op 15 december wordt de vergunning verleend. Dat “zeer korte tijdsbestek” is volgens de gemeente mogelijk omdat er een eerdere aanvraag lag.

“Toen is geconcludeerd dat de eerst aangevraagde locatie niet geschikt was, maar dat de locatie Veldpark wel mogelijk zou zijn. Het Veldpark kwam ter sprake doordat een vuurwerkdemonstratie in voorgaande jaren al eerder was afgegeven op deze locatie.”

Volgens de gemeente zijn er helemaal geen wettelijke termijnen vastgesteld voor het publiceren van dergelijke vergunningen. Het is zelfs mogelijk om de vergunningen helemaal niet te publiceren.

De vraag is dan natuurlijk waarom er wel een beroepstermijn wordt aangegeven. Een tweede vraag is waarom de gemeente zo behulpzaam is voor een bedrijf dat evenementen bekend maakt waarvoor geen vergunning is afgegeven.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Een omwonende

  Bij het park wonende schrik je nogal wanneer er onaangekondigd een half uur lang hard geknald wordt.Je zal maar net je hond aan het uitlaten zijn. De gemeente en Bofi falen in het voorlichten van omwonenden. Bofi heeft omwonenden niet geïnformeerd. Bovendien is de plek in het park helemaal niet geschikt. Op 20 meter zit bijvoorbeeld een ijsvogel hol. Die vogel zal nu wel gevlogen zijn.
  Verder is het heel raar dat de gemeente vuurwerkverkoop stimuleert. Na de vuurwerk demonstratie wordt er verkocht en worden bijvoorbeeld de afvalbakken in het park opgeblazen. Dus eerst extra overlast en alles wat opgeblazen wordt mogen we weer met z’n allen betalen.

 • Remco

  Ehhhh vast een vuurwerk hater welke ook elk jaar trouw de vuurwerkoverlast website bezoekt. Mensen bij de kermis in april us er ook altijd vuurwerk op die locatie daarnaast gebeurde de show tot vorig jaar structueel daar hoezo geen geschikte locatie. En o ja verbieden consumentenvuurwerk zal alleen maar meer overlast opleveren omdat: 1 de gemeente en overheid hebben teweinig slagkracht bij de politie en dus zal er alleen maar meer illegaal vuurwerk in omloop komen met meer gewonde en schade tot gevolg.

  • Een omwonende

   Klopt Remco. Ik ben een vuurwerkhater. Maar daar gaat het hier helemaal niet om . Bofi en de gemeente zouden zo fatsoenlijk moeten zijn om de omwonenden te informeren.
   En ehh. Er is inmiddels een meerderheid van de bevolking voor openbare vuurwerkshows en een verkoopverbod. Deze week sloot Achmea zich hierbij aan omdat vuurwerk gewoon voor heel veel schade zorgt. (Naast overlast, dierenleed en luchtvervuiling) Het gaat er dus echt wel van komen.
   En dat de plek in het park geschikt zo zijn omdat er vaker vuurwerk wordt afgestoken is natuurlijk onzin. Een plek tegen de reiger kolonie aan en vlak bij zeldzame vogels is nooit geschikt geweest.

   • Broekjevol de 3e

    Ja want we pakken elke reden aan om iets te laten verbieden wat mij irriteert, ook al is het maar een keer per jaar.
    Welkom in het super tolerante Nederland van vandaag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *