Zaanstad heeft naar aanleiding van signalen uit de buurt en berichtgeving op Facebook Wormerveer en De Orkaan onderzoek gedaan bij Zaanweg 94, het voormalige Huis te Zaanen.

Voor in gebruiksname als B&B zoals de exploitant aangaf of voor opvanglocatie (zoals de buurt vreesde) is geen vergunning afgegeven.

De eigenaar en de huurder hebben te horen gekregen dat het pand niet in gebruik kan worden genomen als opvanglocatie of voor toeristisch verhuur zonder vergunning. De opvang van asielzoekers is sowieso geen optie aldus de woordvoerder van burgemeester Hamming.

Als de huurder het pand wil gebruiken voor B&B of andere toeristische verhuur zoals hij eerder aan de Orkaan meldde, dan moet hij daarvoor een vergunning aanvragen. Deze aanvraag zal de reguliere procedure moeten doorlopen en beoordeeld worden door de gemeente. Maar voordat de beoordeling heeft plaatsgevonden, mag het pand niet in gebruik worden genomen.

Bij een inspectie door bouwtoezicht van de gemeente, in aanwezigheid van eigenaar/verhuurder en huurder van het pand, werden geen personen aangetroffen die daar verbleven.

Straattoezicht/handhaving zal komende tijd extra controles uitvoeren om te kijken of huurder zich aan de voorwaarden houdt.

Stapelbedden achter de ramen van de eerste verdieping

Door Piet Bakker / Michel Schermer (Facebook Wormerveer). Bronnen: woordvoerder burgemeester Hamming en eerder nieuws op De Orkaan. Foto’s: Michel Schermer.