De Dam op de schop

Lentekriebels. De één wordt bevangen door schoonmaakkoorts en vliegt met een emmer heet sop door het huis, voor anderen is het de term voor seksuele voorlichting op basisscholen en bij Zaanstad zorgen ze voor de drang om De Dam nieuw in te richten. Zaanstad wil het horecaplein een frisse make-over geven.

Kortom, De Dam moet op de schop.

De herinrichting is bedoeld om beter aan te sluiten op de Gedempte Gracht, de Westzijde, het sluizencomplex en het Zaantheater. Hierbij wordt gestreefd naar het behoud van het historische karakter en plek voor genoeg groen. Wethouder Wessel Breunesse benadrukt het belang van de Dam als centrale ontmoetingsplaats met veel bezoekers en diverse gebruikers:

“Het vormt het hart van het stadscentrum. Om die reden is het zo belangrijk de Dam de aandacht te geven die deze plek verdient.”

Betrekken van ondernemers en bewoners

De herinrichting zal mede vorm krijgen via bijeenkomsten met ondernemers en bewoners. Gemeente heeft uitgangspunten geformuleerd voor de herinrichting van de Dam, waaronder functie van het plein, parkeren, terrassen, afval en laden/lossen. Ontwerpbureau MTD maakt structuurschets van het gebied. Deze schets en de uitgangspunten vormen samen de basis voor de bijeenkomst en gesprekken.

Zaanstad wil een plan opstellen waarin de belangen van alle partijen samenkomen. Om constructieve gesprekken mogelijk te maken, worden vertegenwoordigers van verschillende groepen uitgenodigd om mee te denken. De eerste bijeenkomst staat gepland voor de zomer. Na vaststelling van het definitieve plan zal de uitvoering plaatsvinden. De technische voorbereiding start daarna en de uitvoering van de herinrichting van de Dam is gepland voor het vierde kwartaal van 2024.

Bron: Raadsinformatiebrief Herinrichting openbare ruimte Dam – Plangebied De Dam en omgeving

Deel dit artikel:

17 reacties

 • Frank Tijdeman

  Plaats een fontein! Echte steden hebben een fontein!

 • Jaap Meeuwsen

  Was er niet ooit een fontein op de Dam ?

  • Die was er.
   Op een Zaterdagavond in ’82 was ik er getuige van hoe iemand zijn fiets er kwaad in smeet met de opmerking:”Die fiets valt steeds om!”, voorbijgaande aan zijn, meer overduidelijke dan kennelijke, staat.

 • Annie Daemen

  en wie gaat dat betalen!!!

 • Rienk van der Molen

  Kan er bij herinrichting ook eens duidelijkheid komen over fietsen over de Dam ja of nee.

 • René Kruithof

  De Dam zelf is het probleem niet echt. De “achtertuin” van Tokyoto kan mooier weggewerkt worden en de Damkade is wat achtergesteld, als het casino daar niet zou laden en lossen kan daar een mooi terras aan het water komen. Maar het probleem van Zaandam is dat het Centrum praktisch maar één straat breed is. Station, Stadhuishuisplein, Hermitage, Gedempte Gracht, en Dam is al prettig toeven. De Rozengracht en Vinkenstraat niet. Die zullen nooit een juweeltje worden, vanwege bus en en bevoorraading. Maar als daar iets aan de lelijkheid, veiligheid en leegstand gedaan wordt is het denk ik ook makkelijker om de Dam beter bij de Gedempte Gracht te betrekken. Vormt de Rozenhof nog een obstakel. Dat zou een veel uitnodigendere passage moeten kunnen worden richting Dam. Verder is het brede asfalt tussen Beatrixbrug en Vinkenstraat ook verre van uitnodigend om de hoek richting Dam of Westzijde te maken.

  • Johan Prins

   De “achtertuin” van Tokyoto / Mail Company is al helemaal opgeknapt, sinds een paar weken ziet het er een stuk mooier uit.

 • Anne-Marie Van der Steen

  die verschrikkelijke shoarma tenten met scooters die je omver rijden die moeten echt weg. Zo armoedig!!

  • Swaan Breed

   precies! En die 68 dönerzaken naast elkaar. die zorgen voor overlast in de vorm van vuil, ongedierte (die op het vuil afkomen), hangjongeren. Het ziet er echt niet uit dat stuk van de Gedempte Gracht naar de Dam…

 • Jaap Meeuwsen

  Ik herinner me nog wel dat er eens een paar pakken wasmiddel in de fontein geleegd waren….dat was dan wel weer lachen, hele dam blinkend schoon.

 • Pia verdam

  leuke winkels op de dam en in de rozenhof
  en niet re duur wat betreft huur. dan wordt het weer een beetje leuk centrum

 • Als er echt 68 Dönerzaken zitten(wat mij een overdreven schatting lijkt), heeft dat dan ook niet met vraag en aanbod te maken? Anders gezegd, zit Zaansam dan niet vol met Dönerliefhebbers?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *