Op maandag 23 januari is Gemeente Zaanstad door Jantje Beton en IVN Natuureducatie gekozen als ambassadeursgemeente voor het project van Speelse en natuurrijke schoolpleinen. Dat betekent dat zij hun aanpak met andere gemeenten gaan delen. Het doel is dat zoveel mogelijk andere gemeenten in Nederland geïnspireerd raken om ook met de schoolpleinen aan de slag te gaan.

De ambassadeursgemeente ontvangt een bijdrage van 50.000 euro van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om één of meerdere schoolpleinen in hun gemeente speelser en natuurrijker in te richten. 

Gemeente Zaanstad vindt het belangrijk dat kinderen buiten bewegen en op jonge leeftijd in aanraking komen met de natuur. Wethouder Breunesse (klimaatadaptatie, groen en natuur) heeft aangegeven dat het de ambitie is om de komende 10 jaar 60 basisschoolpleinen te vergroenen. Groene schoolpleinen zijn niet alleen gezond en leuk voor kinderen, ze dragen ook bij aan klimaatadaptatie, waterberging en biodiversiteit. Wethouder Groothuismink (onderwijs en jeugd) wil samen met bestuur, leerkrachten en ouder een plan maken voor een ‘buitenlokaal’. Een plek voor natuureducatie en buitenlessen. De gemeente geeft informatie en tips over het vergroenen van schoolpleinen en ondersteunt daar graag bij.

Naast gemeente Zaanstad zijn Arnhem, Rotterdam, Roermond en Tilburg verkozen tot ambassadeursgemeenten.  De vijf gemeenten zijn gekozen uit 25 aanmeldingen.