Geurbeleid vertraagt woningbouw

Bij “sommige plannen” voor woningbouw in Zaanstad kan het nieuwe geurbeleid van de gemeente “leiden tot vertraging”. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de plannen voor woningen in de Zaandijkerkerk.

Dat schrijft de gemeente in antwoord op vragen van PvdA’er Tjeerd Pietersma over een mogelijke vertraging van de woningen die in de Zaandijkerkerk gebouwd gaan worden.

Het plan zit dicht in de buurt van industrie en bedrijven die geuroverlast kunnen veroorzaken. Die plek voldoet niet aan de in het nieuwe geurbeleid geformuleerde basiskwaliteit:

Het Zaans Geurbeleid 2015 leidt inderdaad onvoorzien en onbedoeld tot vertraging bij het realiseren van woningen in de Zaandijkerkerk.

De gemeente laat nu onderzoeken of een hogere belasting voor die plek een optie is. Het zou ook kunnen dat het geurbeleid zelf wordt aangepast.

De gemeente schrijft dat het geurbeleid “zo vroeg mogelijk in het tweede kwartaal 2016 ter besluitvorming wordt voorgelegd aan de raad”, en:

Het is op dit moment nog niet duidelijk of andere projecten vertraging en/of financiële risico’s lopen. Om te kunnen bepalen in welke gebieden wordt voldaan aan de basiskwaliteit, zijn onder andere de resultaten nodig van een Telefonisch Leefsituatie Onderzoek. Deze resultaten worden binnenkort verwacht. Op locaties waar nog niet wordt voldaan aan de basiskwaliteit is een aanvullende ruimtelijke onderbouwing noodzakelijk. Dit kan bij sommige plannen leiden tot vertraging.

Hieronder de plannen van Nunc voor de kerk.

L:1211-ZaandijkerkerkSchetsontwerp_Holcim 03_concept_optie (1)

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Tillie Gruijs - den Boer

  Zo. Mooi is dat. Wij wonen zo’n beetje tegen de kerk aan, en mogen dus wel gewoon in de stank wonen? Raar hoor. Doe liever wat aan de stank, lijkt me een beter plan. Filters op de schoorstenen en zo, kost wat maar dan hebben de omwonenden tenminste ook een beetje meer frisse lucht. PLUS dat de woningen in en rondom de kerk gewoon gebouwd kunnen worden.

  Rare maatschappij leven we in. Met rare wetten en regeltjes die eigenlijk nergens op slaan.

  • Boon

   Geur beleid is altijd moeilijk. Maar wie was daar het eerst de fabriek of de woningen. Daarnaast is geur soms erg arbitrair, sommigen houden wel van een heel zoete lucht terwijl anderen er van walgen. We kunnen dan maar 2 dingen doen. Het slopen van de huizen binnen de geurcirkel of de fabriek sluiten. Niet alles is door filters te verwijderen en denk maar eens aan dat stofje in het gas om aan te geven dat er gas uitstroomt. Het is een vervelend stofje wat zelfs in heel lage concentraties stank oproept en gevaar aangeeft. Geur problemen is er eigenlijk in de hele Zaanstreek maar waar moeten die mensen allemaal werken als al die fabrieken rond en in de Zaanstreek gesloten moeten worden.

   • Tillie Gruijs - den Boer

    Hoi Boon

    Je hebt gelijk, zeker weten. En ach, het is maar af en toe dat we over onze nek gaan als de cacao fabriek met de zwarte chocolade bezig is. Verder valt t eigenlijk wel mee.
    Maar wat ik bedoel is eigenlijk vooral, als WIJ ermee kunnen leven, dan kunnen de mensen in de kerk dat toch ook? Als je ze van te voren zegt dat t af en toe stinkt, kunnen ze zelf kiezen of ze er willen wonen of niet. Toch? Hebben wij ook gedaan. En we wonen hier met veel plezier. Ik kom uit Geleen Limburg, en daar wisten ze ook wat stinken is. Alleen hebben ze dat voor het grootste gedeelte weten op te lossen. Maar inderdaad, niet alles kan je wegfilteren.

    Ik ben benieuwd hoie het nu verder gaat met de woningen in en rondom de kerk. Zou jammer zijn als t niet door zou gaan. Ziet er leuk uit op de tekeningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *