‘We hebben plek voor 30 à 40 mensen, dan moet je denken aan medewerkers voor de bediening, aan chef-koks, bedrijfsleiders, afwassers, schoonmakers… alles.’ 

We bellen met Peter Spruit, de eigenaar van Gewoon Lekker aan Dam 2 in Zaandam. We hadden gehoord dat het hen niet lukte om weer open te gaan na corona. 

Dat klopt: simpelweg omdat ze geen compleet team hebben voor Zaandam. Spruit heeft meerdere filialen. Hij zit in Hoorn, Heerhugowaard en Wervershoof. De afweging om Zaandam niet op te starten was moeilijk, maar het kon niet anders: 

‘Ik weet niet waar we ze moeten halen. Het personeelstekort speelde al eerder, maar het is door de coronacrisis het alleen maar erger geworden. Dit is een ander soort crisis.’ 

Omdat Gewoon Lekker in Zaandam niet beschikt over een terras, was dit de meest logische vestiging om voorlopig, tijdens de zomer, dicht te houden: 

‘Op de andere filialen zetten we alle zeilen bij, en half augustus hebben we crisisberaad over hoe we kunnen zorgen dat ook Zaandam ergens in september weer open kan.’ 

Het probleem beperkt zich niet tot Gewoon Lekker. Afgelopen maart meldde FNV al dat er bijna 90.000 medewerkers de horeca zijn uitgestroomd sinds de coronacrisis.