Gezocht: werk van Jan Kruijver

Eind mei 2018 wordt het boek Ode aan Jan Kruijver gepresenteerd tijdens de opening van een overzichtstentoonstelling van het werk van deze Zaandamse kunstschilder.

Kruijver (Koog a/d Zaan, 1869 – Zaandam, 1950) schilderde en tekende vele honderden molens en oud-Zaanse panden. Zo legde hij de bijzondere architectuur van de Zaanstreek uit de achttiende en negentiende eeuw vast.

In het boek wordt een ‘wandeling’ gemaakt langs de panden die Kruijver schilderde en tekende, ook wordt zijn biografie opgenomen.

Hoewel veel van zijn werk bewaard is gebleven, wordt toch gezocht naar nog onbekend werk van deze kunstenaar. Zowel voor het boek als voor de tentoonstelling. Wie werk van hem heeft en hieraan wil meewerken wordt verzocht contact op te nemen met r.couwenhoven@upcmail.nl.

De organisatie zoekt vooral beeld van woonhuizen, straatbeeld en panden. Bijzondere afbeeldingen van molens uiteraard ook. Hieronder een recente ontdekking: een ingekleurde tekening van pelmolen De Jonge Wildeman in Koog aan de Zaan door Jan Kruijver gemaakt toen hij 16 jaar was.

En één van de talloze panden die Kruijver tekende: de grutterij van Barend Aten aan de Oostzijde van Zaandam.

Aan boek en tentoonstelling wordt meegewerkt door het Gemeentearchief Zaanstad, vereniging De Zaansche Molen, Zaans Museum, kunsthandel Staphorsius en de familie Kruijver.

Boven verfmolen De Jonge Kuiper in Wormer door Kruijver, hieronder Kruijver aan het werk (foto’s: Gemeentearchief Zaanstad).

Het Zaans Museum bezit vijf schilderijen van Kruijver (zoek op ‘Kruijver’)

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Boudewijn kruithof

    Ik heb jaren geleden een werkje gekocht in een kringloopwinkel. Nu zag ik vanmiddag een item op RTVNH over de tentoonstelling van jan Kruijver. Ik keek een snaar het schilderijtje en dacht : He , dat lijkt wel een jan Kruijver. Heeft u enig idee ?? Grt Boudewijn Kruithof/ Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *