GGD: binnen 24 uur testafspraak in Zaandam blijft mogelijk

In Wormerveer kan niet meer ‘gewoon’ getest worden. Die teststraat is nu voor kinderen. Daardoor komt er meer druk op de teststraat in Zaandam waar de capaciteit is opgevoerd van 550 tot 630 per dag.

De GGD zegt dagelijks “in de gaten of de capaciteit in Zaandam voldoende blijft, dat wil zeggen of iedereen binnen 24 uur een afspraak kan maken. Zo nodig wordt de capaciteit uitgebreid.”

In de afgelopen periode (18 t/m 24 maart) werden er 5.266 mensen in de Zaanstreek getest, 3.191 in Zaandam, 2.075 in Wormerveer. De nieuwe capaciteit in Zaandam (7 keer 630: 4.410 per week) is lager dan dat, maar de GGD stelt dat de druk op Zaandam afneemt omdat daar geen kinderen (en hun ouders) getest kunnen worden, kinderen t/m 12 jaar kunnen in Wormerveer terecht waar dagelijks maximaal 240 test kunnen worden afgenomen (1.680 per week).

Alles staat en valt dus bij de benutting van de capaciteit in Wormerveer, die zo’n 50 procent moet zijn om de aantallen die vorige week in de Zaanstreek gehaald werden, te verwerken.

De capaciteit in Wormerveer is verlaagd naar 240 omdat voor het testen van een kind 5 minuten wordt ingepland in plaats van de reguliere 3 minuten. De teststraat in Wormerveer is vanaf dit weekend ook op zaterdag en zondag open.

Opmeer

Een test in de Zaanstreek regelen binnen 24 uur blijft dus mogelijk. Uit signalen die De Orkaan krijgt, blijkt echter dat veel mensen vaak toch niet in Zaanstad terecht kunnen. Eén van onze lezers moest zelfs naar Opmeer (Heerhugowaard was ook een optie) om zich te laten testen.

Hoe zit dat? De GGD legt het uit en geeft een tip: gewoon even later nog eens proberen, misschien lukt het dan:

“Een reden dat iemand een afspraak buiten de regio aangeboden krijgt kan zijn dat het op het moment van het maken van een online testafspraak erg druk is. Wanneer je online een afspraak maakt krijg je maximaal 3 afsprakenopties aangeboden. Deze afspraken worden tijdelijk voor jou gereserveerd, een ander ziet deze opties dus niet.

Wanneer het erg druk is en veel mensen tegelijk een afspraak proberen te maken dan kan het zijn dat op dat moment alle slots in de regio (tijdelijk) gereserveerd zijn voor mensen die op dat moment ook een afspraak maken. In dat geval zoekt het systeem naar een mogelijkheid buiten de regio. Het kan dan zinvol zijn om iets later nog eens te kijken.”

De GGD bedoelt met ‘regio’ overigens ook Purmerend. Zaankanters willen uiteraard liever in hun eigen omgeving getest worden.

Boven: de teststraat in Opmeer waar één van onze lezers naartoe werd gestuurd, onder de nieuwe kinderteststraat in Wormerveer (foto: GGD).

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *