Vanaf vandaag iedereen in Zaanstad, Oostzaan en Wormerland gratis OV-kaarten aanvragen. De regeling geldt niet alleen huishoudens met een laag inkomen zoals eerst de bedoeling was. Per adres worden acht kaarten gestuurd. Per kaart kan je anderhalf uur reizen.

Deze actie is opgezet door de Vervoerregio Amsterdam in samenwerking met vervoerders GVB, EBS en Connexxion vanwege de gestegen ov-tarieven. In totaal worden er ruim 730.000 gratis kaarten beschikbaar gesteld.

Met de gratis OV-kaarten kun je kosteloos reizen met de bussen, trams en metro’s van GVB, de bussen van EBS in Waterland en de bussen van Connexxion in de Zaanstreek en Amstelland-Meerlanden. De kaarten zijn niet geldig voor nachtbussen en de Bizzliner-bussen van EBS.

Wie kunnen dit aanvragen?

De regeling was eigenlijk bedoeld voor mensen die maximaal 130 procent van het minimuminkomen verdienen. In de voorwaarden op de website is daarover niks te vinden. Bij het invullen van het aanvraagformulier wordt niet gevraagd naar het inkomen van de aanvrager. Wegens privacy-redenen zou de Vervoerregio die gegevens niet mogen opvragen (of controleren).

Iedereen in de Vervoersregio Amsterdam, dus ook in Zaanstad, Wormerland en Oostzaan, kan de gratis ov-kaarten dus aanvragen via www.gratis-ov.nl.

Ook inwoners van Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Edam-Volendam, Haarlemmermeer, Landsmeer, Ouder-Amstel, Purmerend, Uithoorn en Waterland kunnen gebruikmaken van deze regeling.