Griekse tragedie op Rozengracht

Onze hoofdpersoon ondergaat een lot dat eleos (medelijden) opwekt, phobos (vrees) met zich meebrengt en waarvan we hopen dat het eindigt in catharsis (zuivering).

Sofiadis is geboren in Serres (Griekenland) en getogen in Zaanstad en startte in 2013 het Griekse delicatessenzaakje Kyra’s op de Rozengracht in Zaandam.

De Taramassalata, Haloumi, Kalamarakia, Moussaka en Baklava doet de harten van Cyclopen, Centaurs, Harpijen smelten maar achter de façade van zon schuilt een wereld van ellende en hij is het zat. Gisteren stuurde Sofiadis een brief naar de raad.

De Rozengracht is niet het beloofde evenementenplein dat de gemeente hem voorspiegelde, handhaving en politie grijpen niet in bij verkeersoverlast en bedreiging door hangjongeren, sterker nog: “Aangifte doen tegen degene die het dreigement mij te zullen neersteken uitte werd sterk afgeraden door de politie.”

Hier de brief 1:1 geplaatst

Zaandam, 2 juni 2017

Geachte heer, mevrouw,

Hierbij wil ik mij even voorstellen:

Mijn naam is Kiriakos Sofiadis geboren te Serres Griekenland en sinds 1986 (mijn geboortejaar) inwoner van de gemeente Zaanstad. In 2013 ben ik mijn onderneming begonnen op de Rozengracht in Zaandam. Een leuke kleine Griekse delicatessenwinkel / taverna die aansluit op de wensen van de ‘nieuwe’ Zaandammers. Hiervoor heb ik de nodige vergunningen verkregen waaronder een terrasvergunning voor het plein Rozengracht. Na de herindeling van het plein zou dit een horeca- en evenementenplein moeten worden.

De eerste twee terrasseizoenen liepen niet als gepland. Enorme verbouwingen aan C&A en Van Haren maakte het vrijwel onmogelijk terras te voeren op de Rozengracht. Het terras werd gebruikt als bouwterrein, dubbele vergunningen waren uitgegeven door de gemeente Zaanstad. Voor het eerste seizoen hebben wij uiteindelijk na veel getouwtrek nadeelcompensatie ontvangen. Dit bedrag viel lager uit dan verwacht doordat er is vergeleken met de omzetten in de opvolgende jaren.

Het eerste seizoen zonder verbouwing was het seizoen van 2016. Het terras werd bij goed weer neergezet, ondanks de ongemakken die werden ondervonden.

Hierbij dus nu de ongemakken waar ik uw aandacht voor vraag:

 • Laden en lossen is op de Rozengracht toegestaan tot 12 uur. Vooraan de Rozengracht staat een verkeersbord ‘verboden voor vrachtverkeer tussen 12 en 6 uur’. De vrachtwagenchauffeurs hebben hier echter maling aan en laden en lossen gaat de hele dag door. Zo erg zelfs dat mijn terras aan de kant wordt gegooid door boze vrachtwagenchauffeurs die vinden dat ze het plein over moeten kunnen na 12 uur. Meerdere malen heb ik handhaving gebeld, formulieren met foto’s ingestuurd via de website van de gemeente Zaanstad maar er wordt hier geen actie op ondernomen. Sterker nog; de handhavers die ik hierover heb gesproken weten niets van het verkeersbord af.
 • Auto’s rijden met erg hoge snelheden over de rijbaan maar ook over het plein. Hiervoor heb ik ook meerdere malen het formulier (met foto’s) ingevuld op de website van de gemeente Zaanstad. Hierop komt als enige reactie: niets geconstateerd. Er wordt na verzoek van mijn kant ook geen verkeersbord geplaatst aan de rand van het plein met verboden op te rijden. Het lijkt me dat dit verbod wel degelijk geldt, aangezien wij een terrasvergunning hebben verkregen van de gemeente Zaanstad voor dit plein. Gasten met kinderen kunnen onmogelijk verblijven op het terras omdat er levensgevaarlijke situaties ontstaan. Drempels schijnen geen optie te zijn in verband met de markt maar een flitspaal zou misschien ook nog wat opleveren voor de gemeente.
 • De hangjongeren terroriseren de boel op de Rozengracht. Het gaat hier niet gewoon om een groepje jongeren dat bij de banken rond hangt maar om een grote groep jongeren waarvan een gedeelte met een strafblad. Deze jongeren slopen ons terras, vechten, uiten bedreigingen naar onze gasten en naar mijzelf en vervuilen de omgeving bij de banken. Al meerdere malen heb ik hiervoor 112 moeten bellen omdat handhaving niets kan doen. Helaas kan de politie ook weinig ondernemen zonder samenscholingsverbod. Aangifte doen tegen degene die het dreigement mij te zullen neersteken uitte werd sterk afgeraden door de politie omdat deze gasten gevaarlijk schijnen te zijn en hier waarschijnlijk meer problemen door zullen ontstaan als de daadwerkelijke uitvoering van het dreigement of het slopen van mijn bedrijf. Als hier niets aan wordt gedaan zal er niemand plaatsnemen op het terras. Het is niet erg aantrekkelijk om naast een scheldende, vechtende groep te gaan zitten met het risico bedreigd of aangevallen te worden.

Na deze aandachtspunten te hebben aangedragen bij u hoop ik uiteraard dat er actie wordt ondernomen op deze problemen. Op dit moment voer ik (buiten bijzondere dagen en evenementen) geen terras meer op de Rozengracht. Het is gewoonweg gevaarlijk voor gasten en personeel. Dit terwijl hier uiteraard wel in geïnvesteerd is. Ik loop al jaren omzet mis terwijl ik wel degelijk de problematiek veelvoudig heb aangekaart. Als kleine ondernemer probeer ik bij te dragen in het positieve beeld van het centrum en uiteraard een boterham te verdienen. Dit laatste is tot op heden door  de problemen op de Rozengracht nog niet geheel gelukt. De gemeente Zaanstad schiet zacht gezegd tekort in het handhaven op de Rozengracht. Alleen parkeerwachters lopen continue rond maar zelfs zij schrijven meestal geen boetes uit aan de auto’s die her en der op het plein geparkeerd staan. De wijkmanager zou een maand geleden bij mij langs komen maar deze heb ik tot op heden ook nog niet gezien.

Volgend jaar gaat waarschijnlijk de bouw van de nieuwe woontoren op de Rozengracht van start waardoor wij weer in de puin zitten. Ons terras zou dit jaar van de grond moeten kunnen komen.

Graag ontvang ik dan ook van u zo snel mogelijk een reactie.

Hoogachtend,

Kiriakos Sofiadis
Kyra’s Griekse delicatessen & lunch
Rozengracht 67
1506 SH Zaandam


De gemeente maakte ruim twee jaar geleden al duidelijk dat ze op de hoogte was van de overlast op de Rozengracht. Lees wat De Orkaan daar destijds over schreef.

Het centrumgebied waar de Rozengracht deel vanuit maakt is wel degelijk in beeld bij de gemeente, die zegt de meeste overlastgevers ook te kennen.

Vorig jaar pleitte De Orkaan voor Rozengracht Foodstreet.

Deel dit artikel:

17 reacties

 • Jan faber

  Beste heer Sofiadis
  Uw brief is zeer terecht, zaanstad hanteert.hier een slecht beleid, blijkbaar liggen de beslissingen hier bij personen/ ambtenaren die weinig kennis van zaken hebben.Inzake de horeca helemaal of is er sprake van prioriteiten bij verkeerde zaken, kijk naar de Pollers, jaag de consumenten naar de stad uit, de Rozengracht zou een perfect evenementen plein kunnen zijn,denk aan permanente terrassen tijdens het seizoen, braderie- en of kunstmarkten, filmfestivals etc.Blijkbaar gaan projectontwikkelaars voor de horeca en overige kleinschalige mkb, ers

 • Sandra

  Ik vind het schandalig van de gemeente en al helemaal van de politie. Het kan toch niet zo zijn dat de politie die burgers zou moeten helpen en beschermen niets doet tegen dergelijke groepen. Het lijkt wel of de politie zelf bang is. De Rozengracht wordt nu het een ondergeschoven kindje van Zaandam.

 • Mieke schoon

  Dit is een grof schandaal! Weer een bevestiging van het wanbeleid van de gemeente en verkeerde investeringen. Het is de omgekeerde wereld met dat tuig, de politie heeft te weinig mensen en is bang. Ik hoop dat Kiriakos een andere, goede locatie kan vinden. Heel veel succes en sterkte.

 • Czaar Peter

  Als men in de gemeente raad een besluit neemt moet men er ook over nadenken hoe men het besluit wil handhaven.
  Als men instelt dat er na 12:00 uur niet meer op de Rozengracht gelost mag worden MOET men dit verbod ook handhaven, door het plaatsen van de “poller” op de Czaar Peterstraat denkt men dat het vrachtverkeer wegblijft omdat ze dan de stad niet meer op een legale manier kunnen verlaten.
  Dit werkt natuurlijk niet daar het naleven van verkeersregels niet meer van deze tijd is.
  De enige oplossing is handhaven, maar dan wel nadat er voldoende communicatie is geweest met de winkeliers, deze laat echter veel te wensen over.
  De communicatie is NUL, en de handhaving is denk ik -20.
  De dag voordat de “poller” in werking werd gesteld kreeg ik een email van de gemeente waarin men vertelde dat men met de Vomar in gesprek moest over de gewenste aanrijroute voor het laden en lossen van hun vrachtwagens.
  Het lijkt mij dat je dat niet gaat doen nadat de “poller” is geplaatst.
  Als vrachtwagens na 12:00 uur lossen op de Rozengracht kunnen ze alleen nog maar over de voor vrachtverkeer gesloten Hogedijk of via de gesloten “poller” de stad verlaten, dit zou dus niet meer mogelijk moeten zijn.’
  De gemeente zegt dat ze alleen ontheffing verleend aan bezorgend verkeer als dit elektrisch gebeurd, dit is echter helemaal niet waar, de Vomar mag gewoon met stinkende vrachtwagens op alle tijden van de dag lossen.
  De gemeente stelt dat de Czaar Peterstraat buiten het aanrijtijden besluit valt, een beetje raar dat daar nu net die “poller” geplaatst is.
  De vrachtwagens van de Vomar zouden dan over de na 12:00 uur verboden Rozengracht mogen rijden om de Vomar te bereiken, of natuurlijk over de Wilhelminabrug om vervolgens met dispensatie voor NIET-elektrische voertuigen, tegen het verkeer in te rijden en te keren op de Czarinastraat en zo weer met dispensatie via de “poller” de stad weer te verlaten.
  Een teringzooi om het gewoon even in begrijpend Nederlands te zeggen, het beleid van deze gemeente.
  Een troost is dat er volgend jaar weer verkiezingen zijn voor de gemeenteraad en we deze aanstichters van deze bestuurlijke chaos naar huis mogen sturen.

 • Zaanse Geut

  Hoewel ik ook goede ervaringen heb met de politie herken ik het verhaal van het aangifte doen. Ik werd van kassie naar de muur gestuurd. Het probleem werd door sommige politiemensen belachelijk gemaakt. Mijn probleem was dat ik was aangevallen en bijna dood dan wel invalide was geslagen. Deze gemeente kan NOOIT iets doen tegen allerlei gespuis, zoals treitervloggers, hangtuig, etc. Ze steken wel alle energie in het onmogelijk maken van normale bedrijfsvoering voor ondernemers. Nogmaals: de meeste politiemensen doen hun uiterste best en zijn ook met handen en voeten gebonden aan een slap en zwak bestuur dat liever lafjes, politiek correct links wegkijkt en graag tandeloze ‘handhavers’ inzet.

 • Maria.

  Politie word gewoon uitgelachen door deze groep. Het gaat helemaal de verkeerde kant op in Zaanstad, alleen maar negativiteit de laatste jaren in het nieuws , zonde van deze mooie gemeente. Hoe lang moet dit nog doorgaan? En regels zijn regels deze kleine ondernemer moet ook zijn brood verdienen, het is toch treurig zo.

 • Eric Calis

  Herkenbaar beleid, jarenlang was mijn bedrijf meerdere keren per week onbereikbaar door vrachtwagens die stonden te wachten op straat om te kunnen lossen bij een nabijgelegen distributie centrum. Straat gevuld met 2 rijen wagens waardoor ook we ook regelmatig onbereikbaar waren voor brandweer en ambulance. Handhaving en politie nooit zover kunnen krijgen om iets te ondernemen. Gevolg, tientallen duizenden euro’s omzet gemist. Op andere momenten loopt handhaving als bonnenmachines door woonwijken om te collecteren. Op 12 november 2016 een brief gestuurd om te kijken of we in gesprek kunnen over het aangepaste parkeerbeleid maar meer dan een ontvangstbevestiging zit er niet in. Krijg het gevoel dat we als burger als lastpakken beschouwd worden die ze dan vervolgens maar gewoon negeren. Klantvriendelijkheid is nu eenmaal niet nodig vanuit een monopolie positie.

 • Anne

  Het woon, werk en leefklimaat in de binnenstad van Zaandam wordt minder en minder. In de 33 jaar dat ik in het centrum woon, wordt het er niet leuker op. Jaren lang overlast van bouwverkeer, geluidsoverlast van bouwactiviteiten, parkeerproblemen, (nu ook op zondag )
  Herrie van o.a. Airbnb. Nu ook nog de afsluiting van de beatrixbrug zodat je kilometers moet omrijden.
  Ook voelt het niet veilig meer om ’s avonds door de buurt te lopen. Ik begrijp niet dat er zoveel geld en energie in de stad wordt gestopt en de bewoners en ondernemers niet serieus worden genomen.

 • Michel Bakker

  Zo gaat het altijd hier in Nederland, kunnen niet ingrijpen en blijkbaar moet er eerst iets gebeuren voor er wat aan gedaan word. Ik hoop dat de gemeente zijn beleid eens wijzigd en deze problemen in de kiem aanpakt voor deze uit de kluiten groeien. Wat mij betreft een mooi horeca/evenementen plein maken van de Rozengracht en de markt weer op de Burcht zodat er definitieve terassen gerealiseerd kunnen worden op de Rozengracht!

 • Joni Sicking

  Ik ben het helemaal met de brief van Kiriakos en de andere reacties hierop eens. Zelf woon ik op de Hogendijk en wij hebben heel veel last van het zware verkeer dat hier overheen dendert. Mijn angst gaat in dit geval uit naar onze dijk die hiervoor niet geschikt is. De gemeente doet niets. En nu met die pollers en later met de nieuwbouw op de Rozengracht vrees ik het ergste. Ik hoop nu vooral voor Kiriakos dat de gemeente nu eindelijk eens wakker wordt en ook luistert naar de reacties op de brief van Kiriakos.

 • Boon

  Toch heel vreemd , dat geklaag op de overheid. Die voert namelijk precies uit waar het merendeel voor gestemd heeft. Minder belasting en minder ambtenaren. Velen klagen nu wel over gebrek aan handhaving maar als het hoofd van de politie gaat vragen om medewerkers geven al die klagers via hun partij keuze niet thuis. En nog veel ergelijker is het dat als er mankracht vrij is gemaakt om te handhaven de meeste azijndrinkers hier vooraan staan met de opmerking “ga toch boeven vangen”.

  • Eric Calis

   Niks mis met handhaven, doe dit ook als het in het belang van de burgers is en niet de nadruk op makkelijk bonnetjes schrijven.

 • Nathalie van Gelder

  Beste Kiriakos,

  Zoals je weet ben ik verhuisd naar Zeewolde.
  Jaren je ben ik klant geweest van je fijne restaurant.
  Ik vind het schrijnend dat je niet kan rekenen op medewerking van de Gemeente. Sommigen zeggen dat dat nou eenmaal het risico is van het ondernemerschap. Ik zeg dat een ondernemer ook rechten heeft, zeker als alle correcte stappen door de ondernemer zijn ondernomen.

  Toen de verbouwing van Zaandam van start ging heb ik me verdiept in Inverdan en is mij door ambtenaren verteld dat het een gezellige multiculturele stad zou worden met veel terrasjes en gezellige eetgelegenheden.

  Dit is tot nu in mijn ogen mislukt. En zoals je zegt met de bouw van de woontoren aan de Rozengracht kan je alweer jaren gaan wachten totdat de boel eindelijk af is en er een fatsoenlijk plein ontstaat waar je kan flaneren en waar kinderen kunnen spelen.

  Je brief is goed, ingetogen en to the point. Ik zie hoe jij en je vrouw voortdurend creatieve ideeën ontwikkelen en uitvoeren en hoe jullie ook een sociale functie vervullen binnen de buurt (dit is precies de intentie geweest van Inverdan, zeiden ze). Hier worden jullie alleen maar in tegengewerkt.

  Ik wens jou en je gezin veel succes en volharding en ik wens jullie het allerbeste toe.

  Hartelijke groet,
  Nathalie van Gelder

 • Manfred

  Ik ben al vanaf het begin vaste klant bij Kiriakos een fijne en heerlijke Griekse delicatesse zaak met serieuse en hard werkende mensen die er voor zorgen dat er in de binnenstad een gezellig en fijn etablisement is waar men heerlijk kan eten en drinken ik sluit mij aan bij zijn brief met de daarin vermelde klachten en geloof me in ben getuige geweest bij div.klachten deze zijn gegrond. Gemeente zorg er gewoon voor dat deze hard werkende jonge mensen verdienen waar ze recht op hebben is goed voor de gemeenschap en inkomsten van de gemeente juist zij zorgen er voor dat er een bijdrage wordt geleverd aan gezelligheid en heerlijk eten op een locatie die er na de herinrichting echt niet beter op geworden is en er ook niet beter op zal worden gezien de toekomstplannen doe er iets aan en luister naar deze mensen die er hun steentje aan bijdragen vooreen leefbare binnenstad.

 • Eelco

  Ik vind dat het centrum echt een stuk leuker is geworden, de Gemeente doet echt niet alles slecht. Maar aan het rondhangend tuig moet absoluut wat worden gedaan. Dit opgeknapte centrum (inclusief ondernemers als Kiriakos) mag niet ten onder gaan door het rondhangend tuig. Ook de groep drinkende, luidruchtige oudere gasten die op vaak op de gracht in de kapel zitten vergallen de boel. Handhaven en klachten serieus nemen s.v.p.

  • Boon

   Maar nogmaals handhaven kost geld en uit welk potje mag de wethouder van financieen dit plukken. Want niet vergeten de Zaankanter koos voor een minder minder oplossing. Minder ambtenaren en lagere of gelijkblijvende lasten.
   Dus zoals een oud wethouder dat zo mooi wist te vragen, en geacht raadslid ten laste van welk ander plan gaat Uw voorstel.

 • B swart

  Te gek voor woorden,alles is toch zo scheef,en dan sturen ze via burgernet om uit te kijken naar ….iemand die iets ergens heeft gejat?en dan willen ze dat je als burger politie belt,haha nee gemeente gooit een kroeg dicht ,omdat dat ze lampen hebben gevonden,die je kunt gebruiken voor weet plantage,kom er al jaren,nooit iets van weet geroken en in de kroeg mag niets van drugs worden gebruikt,en deze man ,wordt bedreigd, slappe hap zaanstad!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *