Groen licht voor nieuwe moskee Krommenie

Aan het Ranonkelplein in Krommenie moet een nieuwe moskee / islamitisch cultureel centrum komen die het huidig gebouw van de Turkse Culturele Vereniging en moskee Anadolu vervangt.

Het nieuwe gebouw krijgt twee verdiepingen en biedt plaats aan 130 bezoekers. Er komen 29 parkeerplaatsen.

B&W van Zaanstad gaat akkoord met het afwijken van het bestemmingsplan om de bouw mogelijk te maken. Dat is nodig omdat de bouwhoogte met 60 centimeter wordt overschreden en omdat parkeerplaatsen worden ingericht binnen de bestemming ‘Groen’.

Als de omgevingsvergunning wordt verleend is er nog wel een periode van zes weken om bezwaar aan te tekenen.


UPDATE 10 december 2020: de vergunning is verleend, tot 20 januari kunnen er ‘zienswijzen’ worden ingediend.


In het nieuwe gebouw is ruimte voor “activiteiten van sociaal maatschappelijke, culturele en religieuze aard, zoals onderwijs, informatiebijeenkomsten, iftarmaaltijden met buurtbewoners, sportactiviteiten en braderieën” aldus Zaanstad.

Parkeren

De gemeente verwacht geen moeilijkheden met de buurt:

“Hoewel de nieuwbouw van een cultureel centrum / moskee in de huidige maatschappelijke context op zichzelf al een gevoelige aangelegenheid kan zijn, zijn uit deze omgeving geen spanningen bekend. Wel is bekend dat het parkeren in de huidige situatie op de vrijdagmiddag geregeld tot knelpunten leidt.

Bewoners zijn blij dat het aantal parkeerplaatsen flink wordt uitgebreid en enkele doen een verzoek om met de Ramadan rustig te vertrekken om (geluids)overlast te vermijden.”

De afstemming met de buurt lijkt echter nog niet geheel een gelopen zaak:

“om een beter beeld te krijgen van het draagvlak en de wensen in de omgeving, is de initiatiefnemer gevraagd het project met omwonenden te bespreken en de reacties in kaart te brengen.

De huidige moskee is lid van Dyanet, een onderdeel van het Presidium voor Godsdienstzaken en valt daarmee onder het ministerie van Algemene Zaken van Turkije.

Deel dit artikel:

11 reacties

 • Peter van Haasen

  “Parkeerplaatsen worden ingericht binnen de bestemming ‘Groen’”.
  Iedere millimeter groen is heilig, ze geven zelf bushokjes voor 54.000 euro sedum daken, maar als er een verzoek voor een moskee komt, worden alle Zaans groene heilige huisjes omver geschopt.
  Dit college doet niets anders dan parkeernormen bij woningbouwprojecten naar beneden bijstellen(lees: drastisch verlagen).
  Deelauto’s en deelfietsen zijn de magische woorden hierbij.
  Maar bij een verzoek voor een moskee is zelfs groen, voor GroenLinks wethouder Breunesse geen RAL-kleur meer.
  Misschien wordt het wel tijd voor deelmoskeeën, met dit tempo heeft Zaanstad straks meer moskeeën dan kerken.

  • Alexandra Sluiter

   En weer besluit Zaanstad ten koste van groen terwijl er al zo weinig groen is. Ik denk dat dit echt wel de gemeente is die het meeste schade aan groen levert😪 Ik hoop dat de buurtbewoners tegen zijn. Het kan toch niet zo zijn dat er, in deze tijd, nog tegen groen en voor parkeerruimte wordt gekozen. Als er teveel overlast is, is dat misschien een teken dat de moskee te groot is voor die plek en dus kleiner moet met minder parkeerplaatsen ipv groter en met meer parkeerplaatsen?

  • p.hoogkamer

   sinds wanneer maakt Haassen zich druk om Groen?
   ik hoor deze Pvv voorman nooit over het zaans zaagbeleid, of het niet herplanten vaN gezaagd groen…of over de stenen tafelen rond de zaanse kerken…

 • erik schaft

  De laatste alinea , een ideaalbeeld voor Groenlinks

 • Linda Smidt

  Ik zou graag willen weten vanaf welk weggedeelte dit aanzicht is genomen en waar dan die 29 parkeerplaatsen zijn 3n de uitrit

 • Rene Minnebo

  129 parkeer plekken dat is 322,6 m2 groen wat opgeofferd word buiten de rest wat nog door het pand zelf en dergelijke word ingenomen. Onze kerken hebben niet eens zoveel parkeer plekken. Zie je auto maar in de wijk kwijt te kunnen. Waarom in Krommenie er is al zo weinig ruimte en het groen wat er is behoud dat alsjeblieft. Weet je waar ruimte is. Dat is in het westelijk havengebied van Amsterdam bouw daar lekker een moskee met van mij part 1000 parkeer plekken.

 • annemarie capel

  Wat zijn we weer lekker negatief. Onze kerken hebben voldoende parkeerplekken want er zijn niet veel kerkgangers. Het lijkt wel of mensen een ander geen beter gemeenschapshuis gunnen. Het bestaande pand is met heel veel inzet bij elkaar gehouden en nu kunnen ze eindelijk gaan voor een nieuw pand. Ik feliciteer deze gemeenschap met hun nieuwe pand. En wat betreft het groen, laat iedereen de tegels uit zijn tuin halen dan hebben we heel veel groen in eigen buurt.

 • De Orkaan

  Op 10 december is de vergunning verleend, tot 20 januari kunnen er zienswijzen worden ingediend.

  • Keimpe Roedema

   In Assendelft een nw. moskee, in Krommenie een nw. moskee. De afstand is blijkbaar onoverbrugbaar.

   “De huidige moskee is lid van Dyanet, een onderdeel van het Presidium voor Godsdienstzaken en valt daarmee onder het ministerie van Algemene Zaken van Turkije.”

   Blijkbaar heeft de gemeente er weinig over te zeggen, hahaha.

   Lijkt zinvol dat soort stichtingen eens goed tegen het licht te houden.

   • De Orkaan

    De moskee in Assendelft wordt een Marokkaanse moskee, die in Krommenie een Turkse, die afstand is inderdaad behoorlijk, misschien wel vergelijkbaar met die tussen gereformeerden en katholieken.

   • Keimpe Roedema

    Wat een onzin. Er zijn zo’n 5 stromen waarvan soenisme en sjiisme de belangrijkste zijn. De belangrijkste stroming in Turkije als Marokko is het soenisme. Of het moet een gemeenschapshuis zijn voor alavieten. Dan is er wel een duidelijk verschil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *