Buurtbewoners van de Ampèrestraat en Voltastraat in Wormerveer hebben de afgelopen tijd flink bijgedragen aan een groenere uitstraling van hun straat. Het plantsoen op de Ampèrestraat en het plantsoen op de hoek met de Voltastraat zijn geadopteerd. Vandaag werden de plantsoenen officieel en feestelijk geopend.

Ruim 9 jaar geleden zijn de buurtbewoners van de Ampèrestraat en Voltastraat al in actie gekomen om het groen te behouden. Er waren plannen vanuit gemeente Zaanstad om plaats te maken voor parkeerplaatsen. Een handtekeningenactie in de buurt zorgde ervoor dat het groen kon blijven. Tijdens de funderingsherstelwerkzaamheden in de wijk werd het plantsoen gebruikt als opslagterrein.

Bewoners hebben een verzoek ingediend bij de gemeente voor groenadoptie. Ze hebben hiervoor zelf een ontwerp gemaakt. Daarbij hebben ze planten uitgezocht in verschillende hoogtes en bloeitijden. Het is de bedoeling dat de planten ook insecten zoals bijen en vlinders aantrekken. De plantsoenen zijn naar wens van de bewoners door gemeente Zaanstad gerealiseerd en de bewoners gaan samen zorgen voor het onderhoud. Met het onderhoud worden ook de sociale contacten tussen de bewoners opgehaald.

‘Op Koningsdag hebben we met een groepje de plantsoenen geschoffeld. We hebben lekker gewerkt, maar ook heel veel met elkaar gekletst. Het is leuk om zo samen bezig te zijn.’

Het plantsoen aan de Ampèrestraat werd door wethouder Wessel Breunesse en de oudste bewoonster van de straat Fien Kerssens geopend. Het kleinere plantsoen is door de jongste bewoner van de straat Haiko samen met zijn grote broer geopend.

Foto’s: Michel Schermer