Duurzaamheidsprijs naar energieneutrale familie Mooi

Rik en Milda Mooi betalen niks voor gas en licht (gas hebben ze trouwens niet), en kregen daarvoor de Duurzaamheidsprijs van GroenLinks.

De prijs werd gister, zondag 17 januari, tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van GroenLinks in ’t Brandtweer in Koog aan de Zaan  Zaanstad uitgereikt voor fractievoorzitter Paul Laport. Het is de vijfde keer dat de Duurzaamheidsprijs is uitgereikt.

Nul op de meter
Rik en Milda Mooi wonen aan het Sluispad in Wormerveer. Ze hadden al zonnepanelen, maar wilden daar graag een duurzaam schepje bovenop doen. Tijdens een bijeenkomst in De Lorzie raakten zij geïnteresseerd in het nul-op-de-meterconcept van Urgenda.

Deze duurzaamheidsorganisatie, waar Marjan Minnesma directeur van is, heeft zich tot doel gesteld 100 woningen in Zaanstad volledig energieneutraal te maken. Dat moet lukken voor 35 duizend euro.

Keukenverbouwing
Vorig jaar het huis van Rik en Milda energieneutraal gemaakt:

“De werkzaamheden vielen best mee. Ze zijn hier een paar dagdelen over de vloer geweest, en we hadden er niet zo heel veel last van. Een keukenverbouwing zorgt voor meer overlast.”

Het huis aan het Sluispad heeft pvt-panelen (die wekken energie én warmte op), muurisolatie, een warmtepomp en een warmte-buffervat. Voor het koken en de cv-installatie wordt geen gebruik gemaakt van gas. Op mooie dagen levert de woning energie op.

De gemeente Zaanstad gaat het project van Urgenda ondersteunen. Wie ook een nul op de meter-woning wil, kan tegen een gereduceerd tarief geld lenen en krijgt een startsubsidie. Rik en Milda Mooi denken hun investering binnen tien jaar te hebben terugverdiend.

GroenLinks vindt de familie Mooi een aansprekend voorbeeld voor anderen. Paul Laport, fractievoorzitter van GroenLinks

“Familieleden, vrienden, buren – iedereen raakt gestimuleerd door jullie. Dat verdient gewoon heel veel waardering. Ik hoop dat velen jullie voorbeeld gaan volgen.”

De familie Mooi ontving als prijs een tas vol duurzame producten (inclusief het boek De mythe van het economisme van Jesse Klaver) en de bijpassende oorkonde.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *