Veertig jaar heeft hij het gedaan, maar op zaterdag 5 augustus stopt het vruchtbare feest van groenteboer Ben de Ronde van Groserva*. Hij gaat genieten van een vervroegd pensioen. 

De 61-jarige toffe peer had makkelijk nog tot in de pruimentijd door kunnen gaan. Hij heeft genoten van zijn klanten en de collegialiteit van de mensen op de markt waren de kers op de taart. 

Toch dreef er een schip met zure appelen zijn kant op: door de nieuwe milieunormen zag het ernaar uit dat hij zijn oude vrachtwagen zou moeten inruilen voor een minder vervuilend exemplaar en daar zou een investering van zo’n 250.000 euro mee gemoeid zijn. Daarbij is zijn broer Arno, die ook meewerkt op de kraam, ernstig ziek en wordt het voor vaste kracht Piet Waal ook wel tijd voor wat meer vrije tijd (hij is 86 jaar). 

Alle omstandigheden zorgden ervoor dat hij aan stoppen ging denken, en toen er een koper langskwam met een goed bod voor zijn loods op het Noorderveld was de peer rijp. Immers, als er een citroen op je weg ligt, maak er dan limonade van.

Als je Ben en zijn fruit wil uitzwaaien kan dat tot 5 augustus nog. Op donderdag en zaterdag in Zaandam, op dinsdag in Krommenie en op vrijdag in Heemskerk. Medewerkster Manon gaat op zoek naar nieuw werk ‘waarschijnlijk weer in de groente’ en het is nog niet bekend of er een nieuwe groentestal voor Groserva in de plaats komen. 

* We hebben het Ben nooit gevraagd, maar we waren altijd benieuwd waar de naam Groserva vandaan kwam. Dat bleek simpel: als 15-jarige startte hij op de kraam van zijn schoonfamilie Servaas. Er zaten een hoop Servaasjes in de groente. Toen hij zijn eigen stal startte maakte hij, om verwarring te voorkomen, een samenvoeging van ‘Groente’ en ‘Servaas’. 

Door: Merel Kan, foto’s Josefien Gigengack, interview Ben de Ronde